A makói Návay Lajos téren pénteken kezdetét vette a XIII. Kemencés és Hagymás Grillfesztivál. A szabadtéri színpadon elsőként egy helyi együttes, a Metalstorm lépett fel. A rajongóik együtt énekelték velük a régi slágereket. Ezzel és Péter-Szabó Szilvia koncertjével készültek a másnapi, vagyis a szombati sütésre és főzésre. Száz kemencét és ugyanennyi grillezőt állítottak fel erre az alkalomra a szervezők.

A nyilvános grillezés ötlete a helyi kandallógyártó cégtől, a Váll-Ker Kft.-től származik. Az elsőt még 2002-ben rendezték meg, amin baráti társaságok mutatták meg sütőtudományukat. Mára már gasztronómai fesztivállá nőtte ki magát. A cég vezetője, Tóth István elmondta: száz csapat adta le a nevezését, nem csupán helyiek, illetve magyarok, hanem külföldiek is részt vesznek a megmérettetésen.

Makó német testvérvárosából, Löbauból már évek óta jönnek vendégek a fesztiválra. A kis csapat pénteken érkezett a Maros-parti településre. – Megmutattuk nekik, hogyan is kell igazi magyar módra bicskával szalonnázni – árulta el Tóth István. A németeknek eleinte nehezen ment, hogy bal kézben egyszerre fogják meg a szalonnát, a vöröshagymát, a csípős paprikát, valamint a kenyeret és a jobban lévő késsel vágjanak belőlük kis katonákat. Végül belejöttek. Ráadásul nemzetközi volt a felhozatal, hiszen a szalonnát a pécskaiak hozták magukkal.

A víztorony tövében minden adott volt a jó hangulatra. Igaz, sültcsirkék még csak egy nagy kemencében forogtak, de szombatra már számos étket kóstolhatnak meg a vendégek. A grillezésről elsősorban mindenkinek a húsok jutnak az eszébe, pedig különféle zöldségek és tésztafélék is készülhetnek ezzel az eljárással. Tóth István szerint szombaton igazi kulináris élményben lesz része annak, aki eljön a Návay Lajos térre.

Munkatársunktól. K.