A szegediek már biztosan hetekkel az Ünnepi Könyvhét előtt felvésték a naptárjukba a Somogyi-könyvtár és partnereinek legérdekesebb rendezvényeit. A városi könyvtár immár nyolcadik alkalommal csatlakozik a felnőttek és gyermekek számára is izgalmas országos programsorozathoz, ezért a Dugonics tér ismét megtelik sátrakkal, irodalmi beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal, ismeretterjesztő előadásokkal, tánccal és filmvetítéssel. Hosszasan lehetne sorolni mi mindent kínál a 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyvnapok programfüzete.

 

Bár a könyvhét hivatalosan június 4-vel kezdődik, a Somogyi-könyvtár már május 28-án egy népszerű íróval és kiadóigazgatóval üti fel a sorozatot. Nyáry Krisztián lesz az első vendége a dóm melletti épület programjainak, ekkor mutatja be ugyanis Igaz hősök – 33 magyar című könyvét a közönség előtt. Mintegy 68 partnert sikerült megszólítania és ezzel együtt a Tisza-partra csábítania a könyvtárnak, bővült tehát az érdeklődők köre – hívta fel a figyelmet a csütörtöki sajtótájékoztatón Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a könyvtár igazgatója.

 

Závada Pál, Závada Péter, Tóth Krisztina, Csányi Vilmos, Böjte Csaba, Zalán Tibor, Böszörményi Gyula, Kiss Ottó – néhány név a teljesség igénye nélkül, akik megörvendeztetik a szegedi közönséget könyvbemutatókkal, előadásokkal, író-olvasó találkozókkal és dedikálásokkal.

 

Szegeden a Dugonics téren, könyvtárakban, egyetemen, múzeumban, művelődési, szállodákban, és a városházán is rendeznek programokat az idei könyvünnepen, valamint rendezvényhelyszínként kávéházak is csatlakoznak az eseményekhez. A Gyermekkönyvnapok keretében kiemelt figyelmet fordítanak a kicsiknek: a Városháza Dísztermében június 5-én megkoronázzák a Könyvkirályt, s megválasztják udvartartását az olvasásnépszerűsítő játék lezárásaként, valamint interaktív olvasó és játszóligetet, újdonságként pedig koncertet szerveznek a Dugonics téri színpadon Rutkai Borival és Bandájával – szemezgetett az érdekességek közül Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR-munkatársa.

 

Emlékeztetett: a könyvhét szegedi programjai minden évben valamilyen tematika köré épülnek, tavaly például a nők, a női szerzők és a nőkről szóló könyvek kerültek terítékre. Idén a “könyvheti társulás” szlogen ível át a teljes sorozaton, melynek keretében olyan társszerzők kapnak helyet, mint Závada Péter és Pál, Kiss Ottó és felesége, Tóth Krisztina és Hevesi Judit. A tudománynépszerűsítés is központi helyet foglal el a rendezvények között: a Szegedi Tudományegyetem oktatói például utcára viszik az egyetem falai között zajló tudományokat. A Szegedi Nemzeti Színház, ahogyan legutóbb, úgy ezúttal is a következő évad ősbemutatójából kaphatnak ízelítőt a teátrum szerelmesei. A színpad vendége ezúttal Egressy Zoltán író lesz, akinek Szimpla szerda című darabja zárja az októberi előadások sorát.

 

Mivel a könyvhetet képletesen Nyáry Krisztián nyitja könyvbemutatójával, a sajtótájékoztatón az idén 60 esztendős Magvető kiadóról is ejtett néhány gondolatot, amelynek két éve igazgatója. Friss statisztikákkal még nem tudott szolgálni, azt azonban bátran ki merte jelenteni, hogy a bolti eladások tükrében úgy tűnik, egyre többen vesznek kezükbe köteteket.

 

A megnyitó érdekességéhez tartozik, hogy 6 szerző és szervezet között kiosztják az Év Könyve elismerést, amit ebből az alkalomból A mi meséink című, szegedi gyerekek által szerkesztett és illusztrált kötet vehet majd át. Ugyancsak nagy figyelmet fordítanak a születése 250. évfordulóját ünneplő Vedres Istvánra, az ő tiszteletére állított emlékév kapcsán a szegedi városháza épületének terveit láthatja majd a nagyközönség a Dugonics téren, illetve a látogatók között is felbukkan majd a szegedi mérnök, akivel akár szelfizni is lehet majd.