A vállalkozások fejlesztésének lehetőségei a következő években címmel fórumot szervezett csütörtökön Makón a Marosmenti Vállalkozók Szövetsége. Tóth István, a szövetség elnöke köszöntőjében arra bíztatta a vállalkozókat, hogy minél többen éljenek a pályázatok adta segítséggel, hiszen új pénzügyi források is a rendelkezésükre állnak.

– Makóból olyan prosperáló várost hozunk létre, melynek életében mindenki megtalálja a biztos jövőjét, így a vállalkozók és a gazdálkodók is – mondta Farkas Éva Erzsébet. A polgármester kiemelte: a magyar gazdaság az elmúlt pár évben sikeres fordulatot vett, biztosan növekszik és versenyképes. Farkas Éva Erzsébet hozzátette: a makói önkormányzat segíti a helyi vállalkozásokat, példaként hozta, hogy 20 százalékkal csökkentették a város tulajdonában lévő üzlethelyiségek bérleti díját.

Vitályos Eszter, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár óriási sikernek könyvelte el azt, hogy míg az elmúlt hét évben összesen 24,9 milliárd euróból gazdálkodhattak, addig az idén ez 34 milliárd euróra emelkedett. A magyar kormány ennek az összegnek a hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítja. Az adminisztrációs terhek, valamint a bürokrácia csökkentésével egyszerűbb lesz a vállalkozóknak pályázniuk. Az idén 133 pályázati felhívást tesznek közzé, összesen 2700 milliárd forint értékben.

– Több területen, így például kis- és középvállalkozások segítése, energetika, informatika, innováció kerülnek majd kiírásra a pályázatok – ismertette a lehetőségeket Karsai Tamás gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár. Kifejtette: Makó nagyon jól áll a támogatott projektek terén, eddig 90 jutott forráshoz, összesen 1,6 milliárd forint értékben. A Maros-parti városban, ahogy a dél-alföldi régió jelentős részében is, megadható az 50 százalékos támogatás.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János a fórum résztvevőivel ismertette: a kormány hogyan szándékozik szétosztani a Brüsszelből érkező pénzeket. – A 7200 milliárd forint nagy részét gazdaságfejlesztésre költjük, vagyis ebből részesülnek a kis- és középvállalkozások, mert elsősorban őket akarjuk helyzeti előnybe hozni – mondta a miniszter. Lázár János kiemelte: az államnak az a magyar vállalkozás az igazi stratégiai partnere, mely nem csupán magát, hanem másokat is el tud tartani.

Munkatársunktól. K.