A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség, mint a shengeni külső határszakasz egyik kiemelt első lépcsős alegysége, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság alá tartozó kirendeltségében látja el a szakmai feladatait. Ezeket több feladatkörre lehet bontani: az utóbbi évek legégetőbb kérdése az illegális migráció kezelése, tehát az állam határőrizete, aztán maga a határforgalom ellenőrzése, de van olyan feladat is, amely már az illetékességi területen kívül esik, ez a mélységi migrációs ellenőrzés. De mivel rendőrséghez tartozó szerv, így a klasszikus rendőrségi hatáskörbe utalt feladatoknak is eleget kell tenniük.

Körülbelül 40 km-es határszakasz tartozik az illetékességi területükhöz, a szerbiai határrész. Nyolc város esik ebbe. Egy hétvége során (péntek, szombat, vasárnap) 150-200 ezer fő fordul meg a legnagyobb, legismertebb és most már egy nemzetközi hálózatba becsatlakozott autópálya szakasznak tekinthető határátkelő, a röszkei. Éves szinten ez 2014-ben 6,2 millió átléptetett utast jelent.

Ásotthalmon is megnyitották, és beüzemelték a közúti határátkelőt, ahol egy ún. harmadik országos országnak a rendészeti szervei, tehát szerb rendőr és pénzügyőrök Magyarország területén teljesítenek szolgálatot, ez kuriózumnak számít.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség jelen van a röszkei vasúti átkelőhelyen is, folyami átléptetést végeznek a Tisza szegedi szakaszán, illetve légi átléptetésekkel is foglalkoznak. Éberhardt Gábor azt is elmondta a műsorban, hogy általában 12 órás szolgálatban teljesítik a feladataikat.

Illegális határátlépő az elmúlt években 1000 fő fölött volt átlagban, huszonnégy óra leforgása alatt. Ez természetesen rengeteg feladatot ró a határőrökre.

Fontos, hogy aki legálisan kel át a határon, annál legyen érvényes utazási okmány, mint például személyi igazolvány vagy érvényes útlevél. A rendőr alezredes azt is hozzátette, hogy a hatályos jogszabályok alapján a magyar állampolgár csak érvényes utazásra jogosító okmánnyal hagyhatja el az országot, ez alól a kiskorú sem kivétel, hiszen a magyar jogrend a születéstől fogva biztosítja az okiratok beszerzésének lehetőségét, tehát nulla éves kortól kezdve.

 

G.