A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola május 19-e és 23-a között rendezi meg az Istók Margit-emlékhetet. Istók Margit évtizedeken át tanította zenére és zongorára a makóiakat. Az 1995-ben elhunyt tanárnőre emlékeznek a városban ezzel a programsorozattal. Első állomásként kedden – Bartók nyomában címmel – interaktív zenei vetélkedőt tartottak általános iskolásoknak a Korona dísztermében.

– Még maga Margit néni jelölt ki engem, hogy vezessem a róla elnevezett alapítvány kuratóriumát, illetve ő nevezte ki a tagokat is erre a feladatra – mondta Gilinger Katalin. A makói általános iskola 1961 óta viseli Bartók Béla nevét. Ezért jött az ötlet, hogy az intézményben egykoron tanított Istók Margit tiszteletére Bartó-vetélkedővel induljon az emlékhét.

A tíz induló csapat többsége makói, de eljöttek a vetélkedőre Apátfalváról, Csanádpalotáról, valamint Temesvárról is diákok. – Külön örülük, hogy a temesváriak is itt vannak, hiszen a közelükben, Nagyszentmiklóson született Bartók – folytatta Gilinger Katalin. A makói iskola tanulói és pedagógusai évente kerékpárral átjárnak a zeneszerző szülővárosába, hogy tisztelegjenek előtte.

Varga József szobrászművész által készített Bartók Béla szobornál, mely az iskola előtt áll, indult a vetélkedő. Itt a résztvevő csapatok közösen elénekelték az Elindultam szép hazámból című dalt, majd átsétáltak a városházára. Ez az állomás úgy kötődik Bartókhoz, hogy 1929-ben itt adott koncertet. Ezt követően átmentek a Koronába, ahol kezdetét vette a zenei verseny.

A megmérettetésen Bartók és Kodály gyűjtötte népdalcsokrot énekeltek el külön-külön a csapatok. Be is öltöztek korhű ruhákba, s megmutatták, egykoron a két zeneszerző hogyan járhatta be az országot, népdalok után kutatva. Emellett tesztlapot töltöttek ki, dallamokat kellett felismerniük, valamint kottából leszolmizálni a dalokat.

Munkatársunktól. K.