A makói Jenei Jánosné Benkő Piroska 1920-ban született Kövegyen. Elmesélte, hogy 20 évesen ment férjhez, egy lánya született, aki szintén a Piroska keresztnevet kapta. A néni kedden ünnepelte 95. születésnapját. Ebből az alkalomból a makói önkormányzat is felköszöntötte. Czirbus Gábor alpolgármester egy emléklapot, egy hatalmas csokor virágot, valamint egy Fekete-erdő tortát, mert ez Piroska néni kedvence, vitt az ünnepeltnek.

Piroska néni a kövegyi tanyán nőtt fel. Családja állatot, többek között szarvasmarhát, sertést, lovat és baromfit tartott. Emellett a földjükön búzát, kukoricát, árpát és vöröshagymát termeltek. – Lánykorom óta a háztájiban dolgoztam, a jó levegőn, talán ennek köszönhetem, hogy ilyen szép kort értem meg – mondta mosolyogva. A hatvanas évekig Kövegyen éltek, de ekkor a termelőszövetkezet elvette mindenüket, így férje szüleinek makói, Bajza utcai házába költöztek. Piroska néni mind a mai napig itt is lakik lányával.

– Apósoméknak is volt földjük, s én továbbra is a mezőgazdaságban dolgoztam, a férjem viszont elkerült a Volánhoz, onnan is ment nyugdíjba, sajnos, ő már rég elhunyt – folytatta Piroska néni. Arra a kérdésre, korábban mi volt számára a kikapcsolódás az válaszolta nevetve: nyáron a robot a földeken, télen pedig a kézimunka. Számos hímzett terítőt, párnahuzatot meg is mutatott. Ezek nagy része több mint hetven esztendős és az unokák tették el, hogy megmaradjon az utókornak.

– A mozgásszervi problémákat leszámítva édesanyám egészségesnek mondható – vette át a szót lánya, Piroska. Az idős néninek fája a lába és a keze, így csak keveset mozog. Ennek ellenére szinte minden nap kimegy az udvarra, hogy levegőzzön. Az órák nagy részében tévézik és olvas. Lánya meg is jegyezte, hogy édesanyjának jobb a szeme, mint neki.

Munkatársunktól. K.