Szombaton borús, esőre hajló időben a Csabagyöngye elöl indultak a futók, a kerékpárosok és görkorisok Aradra. Egyéniben tizenhatan álltak rajthoz, köztük két hölgy, harminckét öt tagú váltó, és hét két tagú váltó nevezett.

Pontban kilenc órakor Gheorghe Falca aradi és Szarvas Péter békéscsabai polgármester a startpisztollyal közösen indították útjára a több mint nyolcszáz kerékpárost. Néhány perccel később elindultak az egyéni futók és váltók tagjai Sandu Ion, a Román Atlétikai Szövetség elnöke és dr. Ferenczi Attila tanácsnok, a Békéscsabai Atlétikai Club elnöke rajtjelére.

A bringásoknál a mezőnyben ott láttuk a 84 éves félkarú debreceni nyugdíjas postást, Novák Ferencet is, aki évek óta állandó részvevője a szupermaratonnak, és kerékpárjával bejárta a fél világot.

Az első napon 100 km-t tettek meg a résztvevők. Egyéniben (tizenhat induló) a korábbi többszörös győztes, volt békéscsabai Bogár János érkezett elsőként Aradra, ideje 8 óra 5,37 perc volt. Mögötte Vajda Zoltán, majd Veress Béla jött be. A mezőnyben két román női futó is volt, akik az első napon feladták.

A férfi váltóknál a békéscsabai Varga Istvánnal a soraiban a Gepárd Expanzió volt az első 5:50,56-os idővel, megelőzve a Opel Körös Békéscsabai AC és a Háromszék csapatát.

A női váltóknál a Budapest Bank Békéscsabai AC versenyzői érkeztek elsőként a célba, 8:09,25-ös idővel alig több mint egy perccel megelőzve a Csabai Dögösök váltóját.

Vasárnap magyar idő szerint 8 órakor rajtolt a mezőny Aradról. Az egyéni versenyzők közül csak hatan maradtak. A férfi váltóknál a Gepárd Expanzió győzött, a hölgyeknél a Budapest Bank Békéscsabai AC végzett az első helyen.

Egyéniben elsőként Vajda Zoltán érkezett a csabai főtérre, aki 9 óra 40 perc húsz másodperc alatt teljesítette a távot. Az első napi győztes Bogár János mintegy ötven perc előnnyel rendelkezett Vajdával szemben, és végül 10 óra 12,04 perc alatt tudta leküzdeni a hirtelen melegebbre fordult időben a 100 km-t, és összetettben megnyerte a viadalt. A csabai városháza előtt perceken át éltették és tapsolták az 51 éves sportembert, aki megkapta a babérkoszorút.

Lapunknak a fáradt, de boldog győztes, aki hatodik alkalommal bizonyult a legjobbnak így nyilatkozott: — Köszönöm Békéscsaba! Bár évtizedekkel ezelőtt az élet elsodort ebből a városból, mindig nagy örömmel jövök ide vissza, mert itt nagyon szeretik a sportot. Tóth Sándor mesteredző barátom csaknem két évtizede kitalált valamit, ami nagyszerű dolog, az idén több mint ezer embert mozgatott meg. Sanyi most is segített a tanácsaival, még egyszer köszönöm Békéscsaba.

Tóth Sándor, versenyigazgató, a Békéscsabai AC ügyvezető igazgatója így értékelt: — Boldog vagyok, hogy ezúttal rekordot döntöttünk, hiszen mintegy ezerkétszázan indultak, legtöbben a kerékpárosok között. Egyéniben Bogár Jani vasárnap nagyon megküzdött, minden méterért, de végül legyőzte önmagát is és nyerni tudott. Köszönjük a két város Arad és Békéscsaba önkormányzatának támogatását, valamint azoknak a településeknek a segítségét, ahol áthaladt a mezőny. Úgy érzem jó kis családi programot nyújtottunk a megyeszékhely lakóinak.

A vasárnap délután igazi családi ünnep volt a napos időben a békéscsabai főtéren. Már ebéd után elkezdődtek a színes atlétikai programok, volt atlétikai váltóverseny, amelyre Gyomaendrődről hetvenöten érkeztek Vaszkán Gábor testnevelő vezetésével. Az iskolai váltók küzdelmeit a gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola A csapata nyerte. A családi váltóknál a gyomaendrődi Szendrei-család bizonyult a legjobbnak.

Végeredmény. Egyéni összetett: 1. Bogár János (Encs) 18:17:41. Férfi váltó: 1. Gepárd Expanzió (Varga István, Balázs Levente, Beda Szabolcs, Kedves Roland, Zsíros Márk) 11:51:19, 2. Opel Körös Békéscsabai AC (Szigeti Balázs, Dobra Viktor, Ádász Bence, Szelepcsényi Zsolt, Gregor László) 12:19:49, 3. Háromszék I. 14:04:18.

Női váltók: 1. Budapest Bank Békéscsabai AC (Koléner Viktória, Váczi Lili, Patyiné Bogdánffy Ágnes, Juhász Tünde, Szabó Krisztina) 16:32:54, 2. Csabai Dögös (Róta Annamária, Horvát Mónika, Görgényi Zita, Szabó Katalin, Ilyés Ildikó) 16:41:07, 3. Experienta Multisport Arad 16:54:02.

Forrás és fotó:

beol.hu