Az AIDS-et, azaz a szerzett immunhiányos tünetegyüttest a HIV-vírus okozza, mely az immunrendszer sejtjeit támadja, és fokozatosan építi le azokat. A HIV-vírus vér, ondó és testváladék útján terjed, a vírussal való fertőzést követően a tünetek általában évekkel később jelentkeznek, de ez idő alatt a fertőzöttek továbbadhatják a vírust. A vírus lappangása több év is lehet. A kifejlett HIV-betegséget nevezzük AIDS-stádiumnak. AIDS beteg a HIV fertőzött személyből lesz, s ma már korszerű gyógyszeres kezelés áll rendelkezésükre, melynek igénybevételével nő a munkaképes, jobb életminőségű életéveik száma. Érdemes tudnunk, hogy a HIV fertőzötteknek jelentős része, becslések szerint 50 százalékuk, nem is tudja magáról, hogy HIV-pozitív. A HIV vírus manapság, amikor a vérkészítményeket és donorokat szűrik HIV-re, és egyszer használatos tűket használnak az egészségügyben, már szinte kizárólag szexuális úton és közös tűt használó intravénás kábítószer fogyasztás útján terjed.

Csongrád megyében jelenleg 46 HIV-pozitív személyt tartanak nyilván, s persze élnek közöttünk további HIV fertőzöttek, akiknek pozitív lett a szűrési eredményük, de megtartották anonimitásukat és olyanok is, akik maguk sem tudnak fertőzöttségükről és így tudtukon kívül adhatják tovább a kórt. Míg 2014-ben Csongrád megyében újonnan 5 HIV fertőzöttet regisztráltak és 5 új AIDS beteg került bejelentésre, addig országosan 163 újonnan regisztrált HIV fertőzött került látótérbe és 51 személyt jelentettek be újonnan AIDS betegként. A betegek közülük legnagyobb számban a 35-39 éves korcsoportba, a HIV fertőzöttek közül pedig legtöbben a 20-24 éves korosztályba tartoznak.

Hazánkban az ismert esetek közül legnagyobb arányban a homo- és biszexuális férfiakat érinti a HIV fertőzöttség és közel tízszerese a férfiak száma a fertőzött nőkének.

A számok arról árulkodnak, hogy világszerte, de hazánkban is évről évre emelkedik az ismert HIV pozitív személyek száma és az AIDS megbetegedésben szenvedők is. Az AIDS-et egyféleképpen lehet elkerülni, úgy, ha megelőzzük azt. Ezért is fontos, hogy beszéljünk a problémáról!

Az AIDS áldozatainak Világnapja alkalmából a CSMKH Népegészségügyi Főosztályának egészségnevelői 2015. május 15-én a Szegedi Móravárosi Ipari Szakképző és Általános Iskola három kilencedikes és tízedikes osztályában tartottak interaktív foglalkozásokat, melyeken felhívták a fiatalok figyelmét a HIV terjedésének veszélyeire és a terjedés megakadályozásának lehetőségeire. Tájékoztatást adtak továbbá arról, hogy a CSMKH Népegészségügyi Főosztályának orvosi rendelőjében (Szeged Derkovits fasor 7-11. alatt) hetente kétszer, szerda délután és csütörtök délelőtt végeznek ingyenes, anonim HIV/AIDS szűrést és tanácsadást.

 

 

Forrás: Varga Márta