Csütörtökön és pénteken tartották – 1999 után először – Vásárhelyen a Megyei Jogú Városok Szövetségének Közgyűlését. A kétnapos programra szerte az országból érkeztek polgármesterek, alpolgármesterek. A rendezvény végén sajtótájékoztatót tartott Lázár János miniszter, Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a szövetség elnöke és Almási István, Vásárhely polgármestere.

– Sikeresen lezajlott az ülés, amelyen szakmai tanácskozásokat folytattunk. Az ország sikeressége érdekében azonban további egyeztetésekre van szükség – mondta Almási István.

A 23 megyei jogú városban mintegy kétmillió lakos él. Szita Károly ismertette, a kormány támogatásának köszönhetően 2016-ban is stabilan tud működni a szövetség. – A gazdasági fejlődés miatt várhatóan 2-3 évre előre is tudjuk majd, mire számíthatunk – mondta az elnök. Kiemelte, nagy segítség az országnak, hogy az Európai uniós források hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják.

Szita Károly gratulált Vásárhelynek. Kaposvár polgármestere utoljára 15 éve járt itt, és véleménye szerint hatalmas fejlődésen esett át a település.

A kormány célja, hogy minden megyei jogú várossal szövetséget kössön, hogy ők legyenek az ország húzóvárosai, valamint a 3-5 százalékos gazdasági növekedés tartós legyen. Mind a 23 városban munkahelyeket teremtenek, valamint javul az életminőség is – mondta Lázár János. A miniszter hozzátette, Orbán Viktor mindegyik településre ellátogat, ahol a modern városok program keretében aláírják a szerződéseket.

-Kötelességünk az önkormányzatokra partnerként tekinteni. Május 11-én több mint ezermilliárd forint értékben fogadtuk el a megyei jogú városok programjait, ezt júniusig egyesével végigtárgyaljuk, majd júniusban megkötjük a megállapodásokat – fejtette ki Lázár. Ezek után mindenhol megkezdődhetnek a fejlesztések. Azt is elmondta, 25 éve nem volt arra példa, hogy a kormány a városokra és a megyékre bízott volna 1200 milliárd forintot.

Megyeri József

 

Video: kormany.hu