A modern mobiltelefonok a beépített helymeghatározó chipeknek köszönhetően – mint az közismert – könnyedén nyomon követhetők. Ugyan az ismeretlen helyeken való navigáció közben praktikus, hogy folyamatosan kapjuk az adatokat a helyi adottságokról – azonban a privátszférára nézve ez potenciális veszélyeket rejt magában. Az információ a marketingcégektől kezdve a titkosszolgálaton át a bűnözőkig sokak „hasznára” válhat.

Tegyük fel, hogy kikapcsoljuk a vezeték nélküli hálózatot, a Bluetooth-t, a műholdas navigációt, és a mobilszolgáltató elérését is kizárjuk. Ha úgy gondoljuk, hogy így már biztosan nem találhatnak meg minket, akkor tévedünk.

A Stanford Egyetem informatikai intézetének csapata és az izraeli Rafael fegyvergyártó cég kutatói egy közös munka során rámutattak, hogy a helymeghatározás még így is lehetséges – mégpedig a mobiltelefon akkumulátorfogyasztása alapján. Az eljárásukat „Powerspy”-nak nevezték el: a „Power” az energiára, a „Spy” pedig a kémkedésre utal. Az elnevezéssel egyben a kezdeményezésben rejlő hatalmat is szimbolizálni akarták.

Az ötlet műszakilag viszonylag egyszerű. Az elve az, hogy minél távolabb helyezkedik el egy okostelefon az adótoronytól, és minél nehezebb leküzdenie a jelet zavaró elemeket, annál több energiára van szüksége az adókörzettel való kapcsolat fenntartásához. Ez az információ már térképen is ábrázolható: a pillanatnyi akkumulátorfogyasztások távolságokká rendezésével. A stanfordi csapat ebből az ötletből fejlesztette ki a Google Android operációs rendszerével kompatibilis kémprogramot.

A felhasználók szempontjából azonban a fejlesztés igen aggályos: az alkalmazás nem kér hozzáférést sem a GPS-, sem a Wi-Fi-, sem a Bluetooth-, sem pedig a mobilhálózati adatokhoz. Mindössze az akkumulátorral kapcsolatos információkra és egy internet-hozzáférésre van szüksége a felhasználótól. A kutatók korábban az adótornyok helyét is hozzáadták az alkalmazás algoritmusához. A fejlesztés még nem nevezhető optimálisnak, de a Stanford Egyetem és a Rafael intézet tudósai már messze jutottak: az akkumulátor fogyasztásának jellege alapján a csapat 90 százalékos pontossággal tudott követni egy felhasználót egy kísérleti út során.

Ez már csak azért is rendkívüli, mert a mobilokon végzett egyéb tevékenységek – a webes böngészéstől kezdve a játékokig – befolyásolják a teljesítményfelvételt. Ahhoz, hogy ez ne torzítsa a nyomonkövetést, különleges szűrőkre van szükség. A kutatóknak már sikerült megoldaniuk ezt a problémát, azonban még mindig akadnak „nehézségek”. Átlagos felhasználóként egyelőre nem kell aggódnunk: a kártékony szoftvert mindig az éppen aktuális mobiltelefonra kell optimalizálni. Igaz, végül ez csak adatbázis kérdése lesz.

Forrás és fotó: www. mernokbazis.hu