A kiállítás apropóját adja, hogy 115 éve született Barcsay Jenő, valamint 60 évvel ezelőtt vehette át az Őszi Tárlaton a Tornyai plakettet. Hódmezővásárhely kiemelten fontosnak tartja, hogy az alföldi városhoz kötődő festők, művészek életművet a közönség elé tárják, és a Tornyai János Kulturális Városnegyed megnyitása óta Vásárhelyt az Alföld képzőművészeti fellegvárásnak nevezik – mondta el Almási István polgármester a keddi sajtótájékoztatón.

Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány produkciós vezetője kiemelten fontosnak tartja a magán és állami kézben lévő galériák, múzeumok közötti együttműködést. Ebben lehet példamutató a Tornyai és a KOGART kapcsolata, amely a Csernus Tibor kiállítással kezdődött.

Tavaly pedig a Koszta József kiállítással folytatódódott, és még két tárlat fogja ezt követni: idén a május 17-én nyíló Barcsay kiállítás, illetve jövőre a Kondor Béla tárlat. A cél, hogy minél színvonalasabb kiállítások jöjjenek létre az együttműködésnek köszönhetően.

A mostani kiállítás létrehozásában a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, valamint a Tornyai János Múzeumon kívül még részt vett a szentendrei Ferenczy Múzeum, Barcsay Jenő Gyűjteménye is.

A tárlathoz kapcsolódóan megszületett egy kötet, amely több mint 200 színes reprodukciót tartalmaz. A Szabó Noémi által szerkesztett album olyan reprezentatív munka, ami még nem jelent meg Barcsay kapcsán – Szabó Noémi mellett Herpai András és Horváth Gyöngyvér a kötet szerzői. Hiánypótló a kötet abból a szempontból, hogy külön írás foglalkozik Barcsay anatómiai tanulmányaival.

Szabó Noémi, a tárlat kurátora elmondta, hogy ez a kiállítás Barcsay teljes stiláris sokszínűségét próbálja felvillantani, illetve kicsit kidomborítja a művész vásárhelyi kötődését, valamint némileg cáfolatot is ad azoknak, akik Barcsay pusztán konstruktivista művésznek tartják. A tárlaton láthatóak lesznek olyan művek, amelyek még soha nem szerepeltek együtt, valamint készült egy 60 perces film is, amelyben olyan művészek szólalnak meg, akik Barcsayhoz kötődnek.

Égető Réka