Napjainkban egyre többet ülünk a monitor előtt, gyakran úgy, hogy közben a televíziót is figyeljük, és a telefonunkon, tabletünkön is rögzítünk jegyzeteket. Azt tudjuk a kutatásokból, de talán mi magunk is tapasztaljuk, hogy nagy megterhelést jelent ez a szemnek. Szerencsére ma már van professzionális segítség. A régebbi típusú monitorszemüvegek csak a monitorok bizonyos káros sugarait szűrték ki. De a monitorhasználatnál most már az is gondot jelenthet, hogy például az okostelefont, tabletet mintegy 30 cm távolságból, a laptopot, számítógép monitort 50-70 cm távolságból, a televíziót pedig 2-3 méter távolságból figyeljük. A szemünknek alkalmazkodni kell a gyakran egyszerre használt eszközökhöz. Az újabb típusú lencsék már ebben is segítenek.

Szintén jellemző korunkban, hogy sok időt töltünk az autóban, a volán mögött. Nem mindegy, hogy a szemünk milyen gyorsan veszi észre az út melletti akadályokat nagyobb sebességnél. Ilyenkor, illetve bizonyos időjárási körülmények között, hamar előjönnek a dioptria hibák. Ezen segíthetne egy olyan szemüveg, amit kimondottan vezetéshez használunk. Ilyen speciális lencsét is beszerezhetünk a Móritz Optikában. Ezek a speciális szemüvegek, akkor is segítenek, ha a hétköznapokban nem kell szemüveget viselnünk, kevésbé fárad a szemünk, ha viseljük őket.

Itt a jó idő, a napsütés egyre erősebb, szemünk védelme érdekében fontos lenne, hogy napszemüveget viseljünk. A jó napszemüveg UV szűrővel van ellátva, és a lencséje nem torzít. Sokan szeretik a polár szűrős napszemüvegeket, amik a csillogásokat szűrik – vezetés közben a délibábos hatást megszüntetik. Az UV sugárzás az egyik fő oka lehet a szürke hályog kialakulásának, ennek megelőzése érdekében is érdemes napszemüveget használni.

Akár napszemüvegre, monitor szemüvegre van szükségük, vagy vezetéshez szeretnének szemüveget, keressék fel bátran a Móritz Optikát, Hódmezővásárhelyen, a Deák Ferenc utca 2. szám alatt, a Múzeum mögötti sarki épületben. Látásvizsgálatra érdemes előzetesen telefonon bejelentkezni: 62/534-640, az optikában Dr. Remák Anna szemész szakorvos rendel hétfőn, csütörtökön és pénteken 9-15 óráig, illetve kedden 11-17, szerdán 9-12 óráig, de diplomás optometristák is várják a 14 év fölöttieket. Az üzlet nyitva tartása: hétfőtől péntekig 8-17 óráig, szombaton 9-től délig. Az üzletet az interneten is megtalálják: www.moritzoptika.hu, és ott vannak a facebookon is.

Kiskata