Könnyed, tavaszi, barokk időutazás Velencébe, Londonba és Lipcsébe – ez várta vasárnap a makói Hagymaház közönségét. Rákász Gergely orgonahangversenye nem csupán szimpla koncert volt, hanem a művész a hallgatóságát is bevonta. A jelenlévők ugyanis kézfeltartással szavazhattak arról, melyik darabot játssza az orgonista. Emellett humorral átszőtt történetek is elhangzottak a zeneszerzőkről.

A Star Wars két esküdt ellensége, Obi Van Kenobi és Darth Vader is szóba került Bach ismertetése során. Ugyanis Rákász Gergely válaszút elé állította a jelenlévőket: az A-moll fúgát adja elő, ami olyan, mint az erő jó oldala, vagy inkább a Darth Vaderes G-mollt? Kevés szavazattal ugyan, de a sötét oldal vasárnap elbukott Makón, s Bach G-moll fúgája csendült fel az orgonán.

A fiatal orgonaművész pár mondatban a fúgát is elmagyarázta, hiszen – állítása szerint – sokan csak annyit tudnak róla, hogy a fürdőszobában van, a csempék közt. – Bachnak legalább kétszáz évet kellett volna élnie ahhoz, hogy mindazt azt újítást, amit az orgona terén megálmodott, a valóságban is láthassa – tette hozzá Rákász Gergely.

A technikát is segítségül hívták a hangversenyen, hogy a közönség minél jobban megismerhesse és megszerethesse ezt a régi, de nem elavult hangszert. Az óriási kivetítőn még az is jól látszott, hogy az orgonista milyen lábpedálokra lép rá. A kotta sem a hagyományos papír volt, hanem egy laptop képrenyője szolgálta ezt a célt. A színpadtól távolabb ülők is közelről nézhették, hogyan szaladnak le és fel Rákász Geregly ujjai a három sorban lévő billentyűkön.

Munkatársunktól. K.