Négy napon keresztül ünnepelték Makó 316. születésnapját. A rendezvénysorozat vasárnap a Korona Szálló dísztermében tartott bölcskorúak vetélkedőjével zárult. Idén már nyolcadik alkalommal rendezi meg ezt az önkormányzat és a Városi Kulturális és Közművelődési Nonprofit Kft. A verseny témája most József Attila születésének 110. évfordulója volt.

Első feladatként egy összedarabolt fényképet kellett összerakniuk a csapatoknak. Ha jól dolgoztak, akkor a költő arcképét kapták meg. Ezt követően József Attila életével, verseivel kapcsolatos tesztet töltöttek ki a szépkorúak. Azért a vidámság sem hiányozhatott a díszteremből. Nevetés közepette kellett egy habbal bekent lufit megborotválniuk a versenyzőknek. Akadt olyan, akinél már felfújás közben eldurrant a léggömb. Az ügyességre is szüksége volt az időseknek: tojással kellett egyensúlyozni, tekéztek, karikát- és kislabdát is dobtak.

– Eddig valamennyi vetélkedőn résztvettünk már – mondta Köteles Rozália, a 35 esztendeje alapított Belvárosi Nyugdíjas Klub vezetője. Mosolyogva hozzátette: előtte egy kicsit izgulunk, mint a gyermekek, mert már nem vagyunk olyan ügyesek, mint egykoron. A klubtagok számára nagyon fontos a mozgás, ezért sokat kirándulnak, valamint bejárják a környék településeit is.

A Nefelejcs Népdalkör is képviseltette magát a vetélkedőn. Vezetőjüktől, Kabai Lajosnétól megtudtuk: legutóbb Üllésen vettek részt egy országos népdalköri megmérettetésen, ahonnan arany fokozattal tértek haza. A kör még fiatal, hiszen 2008-ban alapították, de eddig minden megszerzett elismerésük a legfényesebben csillogó érem. – Most elsőként indultunk el ezen a makói versenyen, de nagyon kellemes kikapcsolódást jelentett – tette hozzá az elnök.

A Brúder János Kertbarát Kör a vetélkedő kezdete óta mindig jelen van. Sarró Mihály elnök szerint érdemes ezeken részt venniük, hiszen kikapcsolódnak, szórakoznak, valamint egy kicsit össze is hozza őket ez a program. – A feladatok szerencsére nem voltak nehezek, megbirkóztunk velük – árulta el Sarró Mihály. Persze, ez a verseny nem vérre ment! A háromtagú zsűri a végén minden a tíz csapatot győztesnek  titulálta.

Munkatársunktól. K.