– Az önkormányzat pénteken reggel szétosztotta a főzőversenyre nevezett csapatok között a marhahúst – mondta Szekeres Ferenc polgármester. A pörköltkészítők húsz-húsz kilónyi húst kaptak. Ebből főzték meg az étket. Persze, nem volt két egyforma pörkölt, hiszen mindenki beletette a maga titkos hozzávalóját vagy speciális trükköket alkalmaztak a munkálatok során.

Lankó Mátyás nem a napokban sajátította el főzőtudományát. – Tanyán laktunk, szüleim a földeken dolgoztak, én pedig otthon meleg étellel vártam őket már 10 éves koromtól – árulta el az idén a 67. esztendejébe lépő apátfalvi férfi. Hogy mi kell a jó marhapörköltbe? Hát, szív és lélek – mosolygott Lankó Mátyás. Ő borsot, erős és piros paprikát, köménymagot, vörös- és fokhagymát rak bele. Ezek mennyiségét azonban nem árulta el, hiszen ebben rejlik az egyedi íz.

A hagyományos májusfa sem hiányozhatott a községi rendezvényről. A Kardos István Néptánccsoport tagjai díszítették fel a fát a faluház előtt, amit zeneszóval átvittek a parkba, ahol felállították. A táncosok a szabadtéri színpadon is felléptek, több korosztály is képviseltette magát a műsorban.

A tizennyolc bográcsok alatt jóféle fával tüzeltek, így füst lengte be a parkot. A fenséges illatok azonban kárpótoltak mindenkit. A főzők nem sajnálták senkitől a kóstolót. A vendégek alig várták már, hogy elkészüljenek a pörköltek. Hosszú asztalokat állítottak fel, amiknél felszolgálták a még gőzölgő étket.

A színpadon is akadt mindig látnivaló. Amint levonultak a néptáncosok, a helyükre a Gipsy Drom érkezett. A trió mai slágereket adott elő. Az apátfalvi Ifjúsági Csoport tagjai vidám verseket, prózát adtak elő. Többek között Nagy Bandó András írásait is. A majális sztárvendége Luigi volt. A műsorok után sem ért véget az apátfalvi majális: beszélgettek, énekelgettek a helyiek a parkban.

Munkatársunktól. K.