Az Év Sörfőzdéje: zip’s brewhouse

Magyarország egyik első számú sörfőzdéje, a miskolci zip’s brewhouse is a Kézműves Sörök Fesztiválját erősíti májusban. A kompromisszumoktól mentes, abszolút minőségi sörökben utazó csapat számára a 2014-es év hihetetlen áttörést hozott.

Magyarország egyik első számú sörfőzdéje, a miskolci zip’s brewhouse is a Kézműves Sörök Fesztiválját erősíti májusban. A kompromisszumoktól mentes, abszolút minőségi sörökben utazó csapat számára a 2014-es év hihetetlen áttörést hozott.A Miskolci Nemzetközi Kézműves Sörversenyen a magyarországi sörfőzdék közül egyetlenként, a mennyei zip’sImperial Stout-nak köszönhetően gyémánt diplomával gazdagodtak, majd május 17-én az Egyesült Államokban a legrangosabb díjjal jutalmazták a zip’s xmas nevű különlegességüket. Lexingtonban, Kentucky-ban mintegy 30 ország 41 sörfőző üzeme, 1000 benevezett sörrel versengett a címért. A szakértőkből álló zsűri vak teszt során bírálta a söröket megjelenés, illat, íz, testesség, stílus és minőség alapján. A világverseny első (!) helyezését azip’s brewhouse hozta el, akiket ugyanebben az évben Budapesten az Év Sörfőzdéje díjjal jutalmaztak. Hab a tortán, hogy a miskolci főzde Weissbier és Imperial Stout sörei a Dublini Sörfesztiválon mindketten ezüstérmet nyertek.

Világszínvonal Szarvasról: Szent András Sörfőzde

Bronzérmes lett a Szent András Sörfőzde Meggyes söre a csehországi Taborban megrendezett 25. jubileumi Nemzetközi Sörfesztiválon. A versenyen Japántól Belgiumig közel kétszáz főzde több mint 700 söre versenyzett. Nagyon erős versenyben, többségében cseh, német és lengyel indulók között két magyar főzde söre hozott haza díjat Csehországból. Egy újdonság az ország egyik első sörfőzdéjétől: a boldog békeidők ízeit idéző prémium sörkülönlegességet mutatott be a Szent András Sörfőzde 2015. március 7-én Szarvason, a történelmi Magyarország közepén. Az imperial-pilsner típusú „Monarchista” nem csupán nevében eleveníti fel hazánk egy jelentős történelmi korszakát, de a sör valamennyi alkotóeleme az egykori monarchia területéről származik.

Nemzetközi sikersztori a Felvidékről: Kaltenecker Sörfőzde

A rozsnyói Kaltenecker nedűi messze földön híresek, a név Európa számos országában egyet jelent a csúcsminőségű kézműves sör fogalmával. A főzde Szlovákiában és Csehországban is elnyerte már az év söre díját, termékeiket a világ legjobbjai között tartják számon, a dán, holland, német, spanyol kocsmák is ezt csapolják. Dominikán járva is rendelhetünk egy korsóval, és hamarosan Angliában és Írországban is. A világ 100 legjobb söre közé verekedte már be magát a felvidéki sörfőzde, akik májusban Hódmezővásárhelyre látogatnak.

Az ország legerősebb söre Vásárhelyen:

Angry Beast a Hopfanatic-tól Kiss Tomi és a Hopfanatic gerilla- sörfőzde büszkesége, a 12 %-os Angry Beast a rozsnyói nemzetközi házisörfőzők versenyén az imperial stout kategória győztese és kilenc kategória grand championja lett. A kategória, a russian imperial stout onnan ered, hogy a 18. században Nagy Katalin cárnő olyan sört rendelt a londoni sörfőzőktől, ami kibírja Szentpétervárig. A porter nem bírta ki, ezért megnövelték az alkoholtartalmat, és feltalálták a 7% feletti alkoholtartalmú sört, a stoutot, ezek közül is a legerősebbek a russian imperial stoutok. Ez a sör később eltűnt, és ismét az amerikaiak hozták vissza, majd ezt fokozták a végletekig.