A tavasz nagyon száraz, az előtte való tél nagyon csapadékos volt, és ez különösen kedvez a gyomok szaporodásának.

A kukorica meleg-igényes növény, ezért a nagy versenytársát, a gyomot minél hamarabb ki kell kapcsolni a körforgásból, mert vizet és tápanyagot von el a talajból, ezzel hűti a talajt, ami nem előnyös a kukorica számára.

Versenyelőnybe kell hozni a kukoricát, ezért kell minél hamarabb kikapcsolni a gyomokat. De a gyomirtás hatékonysága nagyban függ a időjárástól és a talajtényezőktől. Minden gazdatársnak ismernie kell a földjének a talajtípusa, azaz mennyire rögös, morzsás, esetleg lófej nagyságú rögökkel van tele. Ennek függvényében kell elgondolkodnunk, hogy pre-  és korai posztos kezelésben részesítjük-e a vetést, vagyis a vetés utáni, kelés előtti kezelésben vagy  négyleveles állapotig történő kezelést nem biztos hogy végre tudjuk hajtani, hiszen rögárnyékok alakulnak ki ezekben a lófej nagyságú morzsákban, amelyekben gyommagvak is lehetnek. Ilyenkor posztkezelésben kell részesítenünk az állományt, vagyis  az egy- kétszikű  vagy évelő gyomokat gyomszabályozással kell kiiktatni.

A Bayer CropScience egy innovatív cég, Magyarországon piacvezető a kukorica-gyomirtásban.

Sipos József szakértő, a gyomirtásra a következő Bayer-termékeket ajánlja: Merlin flexx amely jellemzően vetés után, kelés előtt a talajra juttatva hosszas tartalomhatást biztosít és védi a kukoricát a gyomoktól. Ennek egy továbbfejlesztett változata az Adengo,  amely egy – és kétszikűek ellen négyleveles korig lehet alkalmazni a kukoricában. Mindkét termékhez bemosó csapadék szükséges. Vagyis permetezés után jó, ha legalább 15-20 ml csapadék meglátogatja ezeket a szereket, mert akkor aktiválódnak a hatóanyagok és a készítmény filmszerű réteget képezve védi a növényt. A posztkezelés vagy állománykezelés során javasolt Bayer-termékek közül a szakember a Monsoon nevű szert ajánlja, amely az egyszikűek elleni kiváló készítmény, és ennek a továbbfejlesztett változata a Monsoon active amely egy és kétszikűek ellen fejti ki a hatását, és ennek van egy pici titka, van egy kis tartalomhatása a talajon keresztül.

A Bayer csúcsterméke a Laudis, amelyet szinte az egész országban ismerik, mert a csemege, popcorn, áru, siló és vetőmag előállításban is kiválóan használható, nyolc – , tíz-,  tizenkét leveles kukoricában is alkalmazzák mert minden gyomot gyönyörűen eltávolít a területről.

Akinek bővebb információra lenne szüksége keresse Sipos Józsefet a 06-20/ 519-27-45-ös telefonszámon, vagy a www.bayercropscience.hu oldalon.