Az uniónak is érdeke, hogy minden kételyt eloszlasson

A miniszter kijelentette: az, hogy Gyurcsány cégét bízta meg az EB, alkalmas arra, hogy az unió intézményrendszere iránti bizalmat megingassa, hiszen egy pártot vezető volt miniszterelnöktől, aki egy pártot vezet nem várható el, hogy miközben a Parlamentben határozottan harcol a kormánnyal szemben, és azt követően képes lenne objektíven véleményt mondani az uniós elszámolásokról.

A családi cég ötmillió eurót, azaz másfél milliárd forintot fog kapni azért, hogy Magyarországot és Bulgáriát is ellenőrizze,  hogyan épülnek be azokba a pályázati kiírásokba az unió fejlesztés- és társadalompolitikai elvei – fogalmazta meg Lázár János. A másfél milliárdért kell az Európai Bizottságot tájékoztatnia az Altusnak – Gyurcsány Ferencnek és négytagú családi cégének -, amely irreálisan magas összeg. Az ilyen, ellenőrző, monitorozó munkát általában az Európai Bizottság maga végzi, és nem egészen érthető, hogy ezt most miért szervezik ki, miért privatizálják. Az is felmerül sokakban, hogy ez a bizottság támogatása Gyucsány Ferenc pártjának irányába, azaz egyfajta tiltott pártfinanszírozás – fogalmazott Lázár János.

A szerződés igazi lényege, hogy az Európai Bizottság megbízásából Magyarországot ellenőrzik, és az Altusnak két olyan munkatársa is van, akik korábban a megbukott Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetői valamint Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára közvetlen munkatársai voltak.

– Példátlan, hogy az EB egy aktív politikust, egy korábbi minisztert bízzon meg azzal, hogy saját hazáját ellenőrizze, de tudni kell – szögezte le a miniszter –, hogy az ellen nincs kifogásunk, hogy a pályázati rendszer átvilágítsák, állunk minden vizsgálat elé, azonban Gyurcsány Ferenc és az Altus nem garancia arra, hogy a vizsgálat objektív legyen. Lázár János úgy vélte, hogy az uniónak is érdeke, hogy minden kételyt eloszlasson, mivel ez a megbízás gyengíteni fogja az Európai Bizottság iránti bizalmat, és az emberek úgy gondolják, hogy Gyurcsány Ferencet itt kifizetik.

– Nem tudjuk, hogy az EB milyen eljárásban választotta ki az Altus Zrt.-t – mondta a miniszter -, de az ismert, hogy az EB korábban rendszeresen kért információkat Dobrev Klárától és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél korábban dolgozó vezetőktől, akik – a miniszter véleménye szerint hol jóindulattal, hol rosszindulattal – tájékoztatták a magyar fejlesztéspolitikáról a bizottságot. Az elfogultság vádjának felmerülése épp az Európai Uniónak árt a legtöbbet, ezért remélem, hogy a szerződést felülvizsgálják – fogalmazott Lázár János -, aki szerint súlyos hiba aktív politikusokra bízni szakmai kérdések megítélését.

A magyar nyilvánosság előtt is ismert, hogy a tanácsadói szerződések magas haszonkulccsal dolgoznak, és elég sok pénz marad ott a tanácsadóknál. A miniszter úgy látja, hogy egyrészt a másfél milliárd is aránytalanul sok az elvégzendő munkáért, másrészt az is aránytalan, amennyi ebből ott fog maradni az Altusnál, illetve Gyurcsány Ferencnél, így sokakban felmerül, hogy a pártvezető politikai törekvéseit így finanszírozzák az Európai Unióból, amelyre nem hiszi, hogy az EB áldását adta volna, ezért a kormány több szervezet szakmai vezetőjét megkereste a szakmai egyeztetést kezdeményezve.

Az EB megértette: a magyar lakosság és a gazdaság hasznára lesz Paks

Meghatározó akadály hárul el a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartása elől azzal, hogy az Európai Bizottság elfogadta a magyar-orosz nukleáris fűtőanyag szállítási szerződést – mondta el a miniszter, annak ellenére, hogy még márciusban is arról írt a nemzetközi és a hazai sajtó, hogy ez a beruházás megbukott, és a beruházást blokkolták Brüsszelben. Ehhez képes Brüsszel és Budapest nagyon konstruktív tárgyalás közepette képes volt korrekt megállapodást kötni. A bizottságnak lett volna lehetősége vétót emelni, de nem tette.

A magyar emberek és a magyar gazdaság az atomerőmű segítségével jutnak majd olcsó áramhoz – indokolta a fejlesztés fontosságát Lázár János -, hiszen a paksi erőműben négyszer-ötször olcsóbban állítják elő a villamos energiát, mint a többi hazai erőműben, és ez olcsóbb az import áramnál is. Ha alacsony rezsiköltséget akarunk, akkor ennek ez a záloga, és azt Brüsszelben is kezdik érteni, ráadásul Európa versenyképességében az olcsó áramnak meghatározó szerepe van.

Az EB Magyarország ellen atomerőmű-ügyben soha semmilyen vizsgálatot nem indított – emlékeztetett Lázár János, rámutatva az együttműködés és az egyeztetés, amelyet hazánk kezdeményezett, tovább zajlik. Az unió eddig elvi kifogást sosem emelt, ami azért lényeges, mert egy ilyen helyzetben, amikor orosz-ukrán konfliktus közepén vagyunk és az unió és Oroszország viszonya sem jó, akkor nagy eredmény, hogy a bizottság az aktuális politikai szempontokon felülemelkedve, az európai jognak megfelelően jóváhagyta ezt a szerződést.

A miniszter szólt arról is, hogy az erőműnek nemcsak olcsó áramot kell termelnie, de a beruházásnak meg is kell térülnie, amelyet bebizonyítanak a bizottságnak is, úgy, hogy az európai beszerzési szabályokat fogják alkalmazni, amely megnyugtató a transzparenciát illetően is.

Érthető a jobboldali értelmiség aktivitása

Teljesen érthető a magyar politikai jobboldal, a mi politikai családunk mögött álló értelmiségiek aktivitása – mondta el Lázár János, rámutatva: óriási a tét, amennyiben két ciklus után 2018-ban harmadik alkalommal is sikerül elnyerni a választópolgárok bizalmát, az évtizedekre határozhatja meg a magyar politikai jobboldal sorsát. Ehhez mindenki hozzá szeretne tenni – és nem elvenni belőle -, és megpróbál segíteni nekünk abban, hogy hogyan lehet jobb a kormányzás. Lázár János kijelentette: feladata a kormányzati munkában megoldani a mindennap megjelenő problémákat, és megvalósítani a miniszterelnök által szabott feladatokat. Ennek kapcsán azonban nem válogathat,, mindenkivel szóba kell állnia.

Arnay