Felemelő koncertben lehetett részük a kis magyar szórvány „szigeten” élőknek szombat este. A helyiek mezőgazdasági munkái miatt csak este 8 órakor kezdődött hangverseny kései időpontja sem riasztotta el a közönséget, akik a helyi Kultúrházban közel teltházas rendezvényen mutatták meg repertoárjuk legjavát.

Az est műsora túlnyomórészt hazafias hangvételű kórusművekből állt, amelyek nem titkoltan a helyi magyarok nemzettudatát voltak hivatottak erősíteni. Ezek mellett egyházi és általános emberi érzéseket kifejező világi művek is megszólaltak. A népzenei alapú művek közül kiemelkedett Steiner Béla alkotása, a „Vásárhely kővel van kerítve”, amely testvérvárosi kapocsként mintegy mottója is lehetett volna a koncertnek.

A kórust Borsos Annamária kísérte zongorán, aki a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola digitális hangszerén játszott, és önálló zongoradarabokat is megszólaltatott. A kórus karnagya mellett Nagy-György Anna és Kiss-Albert Gergely is énekelt népdalokat, továbbá Béni Csaba szólaltatott meg több, gitár kíséretes, nemzeti témájú dalt.

A vasárnapi istentiszteleten is énekelhetett a kórus, ahol a Kárpát-medence harmadik legnagyobb református templomát töltötte meg hangjuk, s a hívek számára is nagy élményt jelentett a többszólamú művek fölhangzása. A visszajelzések alapján minden résztvevő számára lelket emelő volt a helyiekkel együtt töltött idő, és sok új barátság kezdetét jelentette a hétvégi látogatás.

Hazafelé úton a másik délvidéki testvérvárosban, Zentán is megállva az utazó kórus egy szép orgonabemutatót hallhatott az újonnan épített hangszeren Borbély Zoltán művészúr jóvoltából a Jézus Szíve templomban, ahol a Városi Vegyeskar szintén énekelt néhány művet.

Forrás: Búza András