Székkutason március 9-én kezdődtek meg a csatornázási munkálatok a Székkutas Község szennyvízelvezetésének és szennyvíztisztításának fejlesztése elnevezésű KEOP-1.2.0/09-11-2012-0028. számú projekt keretében, melynek megvalósítási ideje 2013 júliusa 2015 októbere között van. Az 1. 368.453.468 összegű támogatásból megvalósuló projekt első fázisában a házi bekötéseket kezdték meg, most már azonban a gerinchálózat kiépítése is elkezdődött. A gerincvezetékbe csatlakoztatják be a házi vezetékeket, vagyis ezen keresztül jut el a szennyvíz a tisztítótelepre.

– Az önkormányzat legfontosabb feladata a koordinálás, illetve az önkormányzat magára vállalta a házivezetékhez szükséges alapanyagok megvásárlását, így több tízezer forintos lehet a megtakarítás – mondta el Szél István polgármester. A lakosokat a következő napokban szórólapokon keresztül fogják tájékoztatni, hogyan lehet hozzájutni az ún. narancssárga csövekhez. A szórólapokon kívül egyéb fórumokon is folyamatosan tájékoztatta az önkormányzat, illetve a kivitelezést végző cég a lakosokat: a honlapon keresztül, facebookon, illetve a Rádió 7 is segítséget nyújt ebben.

A házibekötéseket akár saját maguk is elvégezhetik a lakosok, azonban ilyenkor csak egy műszaki szakember hozzájárulásával temethetik be a vezetéket. Ha alvállalkozóval végeztetik ezt el, erre nincs szükség, hiszen alapból szakember végzi el a műveletet.

A település bekapcsolása a csatornahálózatba számos előnnyel fog járni. Ezek közül az egyik, hogy a talajvíz csökkenni fog, így a belvízhelyzet további javulása várható Székkutason. Alapvetően javulni fognak a higiéniás körülmények is a településen. Illetve a lakosokra nézve költséghatékonyabb is lesz ez a megoldás. Novembertől indul el a próbaüzem. Ezalatt az újonnan becsatlakozóknak nem kell fizetniük a csatornadíjat, akik már csatornázott ingatlanban laknak, ennek összege 295 forint köbméterenként. Ezzel szemben, akik nem csatlakoznak be a szennyvíz-elvezető hálózatba, továbbra is fizetniük kell a szippantásért, valamint talajterhelési díjat kell fizetniük, aminek összege 1800 forint köbméterenként.

Széchenyi 2020, Befektetés a jövőbe. Készült az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával, Székkutas község önkormányzat megbízásából.

Égető Réka