„[K]öltészet nélkül is van jövőnk, / épp csak szomjan kell majd veszni benne, / mint üres kulaccsal a naptól izzó Szaharában.” – idézte megnyitóbeszédében Orbán Ottó verssorait Árva László. A Németh László Gimnázium és Általános Iskola igazgatója József Attilát a költészet metaforájaként jelölte meg, így ennél a napnál méltóbb alkalom nem is adódhatna az évben, amikor a magyar verseket, költőket ünnepeljük.

Szombat este a versek mellett a zene is megjelent a színpadon, betöltötte a teret. Vásári Tamás zongoraművész Bartók Béla, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc műveit adta elő.

A zenei betétek beágyazódtak a József Attila versek füzéreibe, amelyeket Rácz Attila, vásárhelyi előadóművész tolmácsolt a nézők felé. A költő gondolatai, verssorai megelevenedtek a színpadon, élővé vált az irodalom.

– József Attila szavai félelmetesen igazak, minden egyes gondolata. Ezt csak akkor tapasztalhatják meg az emberek, ha elolvassák, meghallgatják a verseit – fogalmazta meg Benkő Brigitta, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ drámapedagógusa, a rendezvény szervezője.

Égető Réka