Az első diákkonferenciát 60 évvel ezelőtt rendezték meg, akkor mindössze 100 résztvevővel. Mára mintegy 6500 versenyzője van a megmérettetésnek országszerte és a határokon túl is. Szerdán az agrártudományokban jártas fiatalok kezdték meg bemutatóiakat Hódmezővásárhelyen, hogy aztán a csütörtöki napon Szegeden folytassák a közel 350 dolgozat meghallgatását, majd elbírálását – tájékoztatta a sajtó képviselőit a megnyitó előtti sajtótájékoztatón Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, aki hozzátette, hogy a rendezvény példaértékű, hiszen teret enged a hallgatóknak, hogy kiléphessenek a közönség elé, és tudományos elgondolásaikkal a magyar mezőgazdaságot szolgálják, fejlesszék.

– A vásárhelyi hallgatók több tagozaton is képviseltetetik magukat. A 31 szakág közül – a teljesség igénye nélkül – előadások hangzanak el a növénytudomány, állattudomány, ökonómia, vidékfejlesztés, kertészettudomány, valamint állatorvosi tudomány kérdéskörében is. Az elbírálásnál nagyon szigorú, országosan előírt szempontokat vesznek figyelembe – foglalta össze Dr. Horváth József, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja.

A sajtótájékoztatón Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, valamint a MAGOSZ elnöke és Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is abban látta a diákkonferencia jelentőségét, hogy egy olyan generáció mutatkozhat be, akik a magyar vidék, agrárium letéteményesei, megújítói lehetnek.

– A tehetséggondozásnak egy ritka és hasznos formája ez a konferencia, hiszen egy érdemi belépő a tudományos világba. A diákköri munka egy jó értelemben vett szellemi hungarikum, a világban páratlan a tanácskozásnak ez a formája – mondta el Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

– Úgy érzem, hogy ez diákkonferencia a mezőgazdasági főiskola és a város rangját is emeli, valamint fontos az, hogy a vásárhelyi főiskola a magyar mezőgazdaság képzés egyik centruma lehessen. Tudósjelölteket tudunk segíteni, hogy az élet egyes területein kiemelkedőbbet produkáljanak az átlagnál – fogalmazta meg Almási István polgármester a szerdai sajtótájékoztatón.

Égető Réka