Első alkalommal rendezte meg a makói önkormányzat a városi húsvétolót. A Széchenyi téren felállított, több mint három méter magas tojásfa körül szombaton számos programmal várták a vendégeket. – Régi népi hagyományokat elevenítettünk fel, hogy a mai generációk is megismerjék, mivel játszottak, hogyan szórakoztak eleink – mondta Tóthné Döme Mária, a Maros Táncegyüttes vezetője.

A kíváncsiak többek között kipróbálhatták a karikásostorral való pattintást, a gólyalábozást vagy akár a kakas-ütést és a botdobsát is. A rendezvényen fellépő együttesek népviseletbe öltözött tagjai mutatták meg az érdeklődőknek, hogyan is kell ezeket a játékokat játszani.A legkisebbek sem maradtak szórakozás nélkül, nekik játszóházat, tojásvadászatot és állatsimogatást szerveztek.

Gilinger Ildikó, a Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar vezetője ünnepi köszöntőjében kitért arra, hogy ebben a rohanó világban legalább Húsvétkor törődjünk egy kicsit jobban családunkkal, barátainkkal, közösen tegyük szebbé ezeket a napokat. A város nyugdíjasklubjainak tagjai kaláccsal, teával kínálták a téren összegyűlteket. Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester ajándékkal lepte meg a rendezvényre eljötteket.

A történelmi egyházak képviselői közösen Ároni áldást mondtak. Az önkormányzat azokat a gyerekeket, akik segítettek a tojásfa díszeinek elkészítésében, külön is megjutalmazta. A sátrakban kézműves foglalkozásokat tartottak. A gyerekek és a felnőttek maguk is kipróbálhatták a tojásfestést, tojáspatkolást vagy húsvéti asztali díszek készítését. A táncházakban pedig kalocsai, dél-alföldi, szilágysági és somogyi lépéseket, forgásokat sajátíthattak el a makóiak a Maros, a Mákvirágok, a Mötyke, a Kispántlika, a Pipacs, a Boróka és a Boglárka tagjainak segítségével.

Munkatársunktól. K.