A települési szűrések mellett az alábbi programok közül válogathatnak az érdeklődők:

Április 4-én rendezik meg a Marosmenti Mocorgók szervezésében, a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda támogatásával a Makói Kerengő elnevezésű, 12 órás futóversenyt a Petőfi parkban. A versenyre ötfős csapatok jelentkezhetnek, akik a délután folyamán gulyáslevessel és zsíros kenyérrel pótolhatják az elhasznált energiát. Előregisztrálni Szilágyi Lajosnál a 06/30/405-1848-as telefonszámon lehet, de reggel 8.00 és 9.30 óra között a helyszínen is fogadják a jelentkezéseket. Indulás április 4-én 10 órakor. A részvétel ingyenes.

A rossz idő miatt április 11-én rendezik meg az eredetileg március 28-ára tervezett Bartók Béla Kerékpáros emléktúrát Makó és a zeneszerző szülőhelye, Nagyszentmiklós között. A mintegy 60 kilométeres kerékpártúra résztvevői többek között megtekintik a Bartók Béla emlékkiállítást, megkoszorúzzák a zeneszerző szobrát és felkeresik szülőházát. A túrán bárki részt vehet kortól függetlenül. Indulás a Hagymaház előtti térről, délelőtt 9.00 órakor. Akik csatlakozni kívánnak, feltétlenül hozzanak magukkal személyi igazolványt vagy útlevelet a határátlépés miatt, valamint láthatósági mellényt.

A Makói Egészségfejlesztési Iroda

Április 18-án indul útjára a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda Életmód Tanácsadó Programja. Olyan, a Makói Kistérségben élő, az egészséges életmód iránt érdeklődő lakosok jelentkezését várják, akik bővítenék ismereteiket a témában, és egyben segítenék az iroda tevékenységét azzal, hogy a környezetükben tanácsadói feladatokat látnak el. A program egy háromalkalmas képzéssel, illetve műhelymunkával indul, melyeken szó esik az egészséges táplálkozásról, amely a test és a lélek erőforrása; a szabadidő megteremtésének és aktív eltöltésének igényéről, amely harmóniát nyújt; a tartalmas társas kapcsolatokról, melyek a kölcsönös támasznyújtás és védettségünk gyökerei; valamint az időgazdálkodásról, amely életünk mozaikdarabjait teljes képpé rendezi. A foglalkozások időpontjai: április 18., május 9. és május 16. jelentkezni a 06/62/532-368-as telefonszámon lehet.

Mindezeken túl április 25-én lovas programmal várják az érdeklődőket a Vásártéren.

A sport- illetve életmódprogramok mellett áprilisban is folytatódnak a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda települési szűrőprogramjai: április 8-án Királyhegyesen; április 11-én Ambrózfalván; április 18-án Nagyéren; április 22-én Pitvaroson; április 25-én pedig Földeákon szerveznek egészségszűréseket.

A résztvevők vércukorszint-, koleszterinszint-, testsúly-, testmagasság- és testtömeg index-mérésen, érszűkület- és anyajegy vizsgálaton, életmód tanácsadáson, a 45 év fölötti nők csontsűrűség mérésen, a 45 év feletti férfiak pedig a prosztata megbetegedések rizikószűrésén vehetnek részt.

Készült az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Iroda megbízásából.

Forrás:

Bozó Tünde

projekt asszisztens