31. alkalommal rendezték meg a Koncz Dezső Tanulmányi Versenyt az értelmileg akadályozott gyerekeknek. Három megyéből érkeztek a versenyzők.

Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye képviseltette magát: Baja, Gyula, Makó, Szeged, Békéscsaba és a helyi csapat mérkőzött meg a mai napon. Az 5 fős csaptoknak öt állomáson kellett bizonyítaniuk tudásukat.

Elsőként Békés megyéhez kapcsolódó feladatokat kellett megoldaniuk, majd konyhatechnikai gyakorlatként barátfülét sütöttek a gyerekek.

A környezeti nevelés szellemében külön állomás foglalkozott a szelektív hulladékgyűjtéssel. Kézműves sarok is volt, ahol babát készítettek a versenyzők. Illetve mozgásos feladatok is színesítették a programot.

– A felkészülést a gyógypedagógusok segítették, de a központi feladatsorok rendelkezésre álltak már a verseny előtt, vagyis ezek begyakorolt műveletek – mondta el Túriné Gál Anikó, a Kozmutza Flóra Oktatási Intézmény intézményvezető helyettese, aki hozzátette, hogy a zsűri nagyon komoly szempontok alapján értékel, kizárva a szubjektív felhangokat, de a cél nem a tudás összemérése, hanem egy jó hangulatú délelőtt eltöltése.

– Számomra mindig nagyon szép és nemes az ilyen verseny. Komoly megmérettetés, azonban a játékosságnak, az örömnek kell a mai napon érvényesülnie. Mindamellett, hogy a gyerekekre és a pedagógusokra egy nagy feladatot ró ki a megmérettetés – fogalmazott Godár Mária, a zsűri elnöke.

A versenyzőknek a Kozmutza Flóra Oktatási Intézmény szakiskolásai kedveskedtek zabpelyhes sütivel, illetve Szuromi Pálné felajánlásaképpen egy hatalmas tortát fogyaszthattak a verseny végeztével.

Égető Réka