Hétfőn tizenöt nyolcadik osztályos diák és két pedagógus érkezett a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolából Hódmezővásárhelyre (képünkön). Ezen a napon a Belvárosi Fazekasházba látogattak el, majd a városnézés után Mártélyra utaztak, ahol a Bodnár Bertalan Oktatóközpontban szálltak meg.

Kedden iskolai programokon vettek részt a Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskolában, ahol Juhász-Nagy Istvánné igazgató köszöntötte a vendégeket. Röviden bemutatta a hódmezővásárhelyi oktatási intézményt, és ismertette a két iskola kapcsolatának történetét. Virág Balázs, hetedik osztályos tanuló a „diákok szemüvegén keresztül” szemléltette az intézmény változatos szabadidős programjait, mint például a „Kisdinnyék délutánját”, amely egy játékos vetélkedő az ötödik évfolyamosok, azok szüleik, volt tanítóik és az osztályfőnökök számára. A program lényege, hogy a nebulók megismerjék a felső tagozatot. A dél-bánsági településről és iskolájáról Martinek Imre biológia szakos tanár tartott humoros prezentációt.

„Minden évben három projektet tart az iskola. Ősszel humán területről választjuk ki a projekt témakörét, a téli szünet előtt az egészségprojektet valósítjuk meg, a tavaszi szünet környékén pedig a témanapok következnek, melyet idén a Barangolás Magyarországon címmel szerveztünk meg” – mondta el hírportálunknak az intézményvezető, aki hozzátette: Magyarország nagy tájegységeit, illetve Erdély, a Felvidékhez kötődő hagyományokat dolgozzák fel a diákok a témahéten. „ A cél, hogy a diákok megismerkedjenek Magyarország és a magyarlakta területek földrajzi adottságaival, történelmével és művészetével. Nagyon fontos, hogy a programok alatt a tanulók komplex személyiségfejlesztésben részesülnek, hiszen nemcsak az ismertanyaguk bővül, hanem szociális kompetenciáik is fejlődnek.

A vendégek egy-egy órát hospitáltak három osztályban, többek között személyiségfejlesztő játékokat próbálhattak ki, „Magyarország puzzle-t” raktak ki, és a nemzeti parkokról hallgathattak meg prezentációkat. Ezek után két előadáson vettek részt a két iskola diákjai: előbb Hódmezővásárhely testvérvárosi kapcsolatairól hallhattak, melyet a „Múlt és jelen a két Vásárhelyen” című bemutató követetett. A délutáni játékos sportvetélkedő után pedig még disco is volt. A két település diákjai és oktatói szerdán Ópusztaszerre kirándulnak, ahol a Feszty-körképet nézik meg, és kézműves foglalkozáson vesznek részt. A testvériskolai kapcsolat ezután sem szakad meg, hiszen májusban negyven klauzálos diák utazik Torontálvásárhelyre – tudtuk meg Rácz Jánosnétól, a program szakmai vezetőjétől.

„A két iskola kapcsolata négy éves múltra tekint vissza, a kapcsolatfelvétel a Határtalanul program keretén belül valósult meg”– mondta el Juhász-Nagy Istvánné, hozzátéve: a torontálvásárhelyi kollégák és polgármester is támogatják a kapcsolat fenntartását.

„Nagyon szépen fogadtak bennünket, a benyomások nagyon jók, a gyerekek és tanárok is élvezik az itt tartózkodást” – nyilatkozott portálunknak Győri Lukács Éva osztályfőnök, a Moša Pijade Általános Iskola kémia-fizika szakos tanára.

„Könnyű összebarátkozni, az itteni gyerekek nagyon kedvesek. Vásárhely és Mártély nagyon szép” – tudtuk meg Sára Viktória torontálvásárhelyi tanulótól, aki először utazott a határon túlra. A Fekete Sas mellett a Klauzál iskolaépülete is elnyerte tetszését. A hétfői játékok véleménye szerint nagyon szórakoztatóak voltak, a keddi programok közül a „Játékok határ nélkül”-t várta a legjobban.

A háromnapos programsorozat a „Testvériskolai kapcsolatok – Múlt és jelen két Vásárhelyen” című pályázat keretén belül valósult meg.

Rozgonyi Ádám