Március 24-ig kellett erre az örömteli eseményre várni, kedd reggel ugyanis gondozója fedezte fel a minden komplikáció nélkül megszületett, majd tevemódra hamar lábra álló nyakigláb csikót. A hím újszülött a Szulejmán nevet kapta. A Szegedi Vadaspark tevecsapata immár ötfős lett, hiszen nemrégiben fogadtak egy idősebb kancát is egy hollandiai állatkertből.

Bíznak benne, hogy rövidesen még eggyel tovább fog bővülni a család, hiszen Góbi, a Szegeden 2007-ben született kanca is gyanúsan kikerekedett. Az állatkertekben látható kétpúpú tevék (Camelus bactrianus) nagy többségében háziasítottak. Sokáig úgy vélték, hogy a Belső-Ázsiában honos vad őse már ki is pusztult, hasonlóan a vadlóhoz, azonban sikerült néhány kisebb populációját felfedezni a kritikusan veszélyeztetett fajnak. Jelenleg ezernél kevesebb él belőlük vadon a Góbi-sivatagban, és a védelmük ellenére is folyamatosan csökken a számuk. A házi kétpúpú tevéket a kipusztulás réme nem fenyegeti, elterjedt háziállatok, de állatkertekben is találkozhat velük. Szemben az egypúpú rokonával, a már csak háziasított formában létező dromedárral, nemcsak a forróságot viseli jól, hanem a rendkívüli hideget is. Hasonlóképpen jól tűri a szomjúságot és elél a legigénytelenebb takarmányon is.

Télen vastag bundát növesztenek, amit tavasszal levedlenek – ekkor nem túl megnyerő képet mutatnak, sok látogató hiszi azt, hogy betegek. Mindenesetre ekkor örömmel veszik, ha gondozóik is segítenek a levedlett szőrcsomók eltávolításában. A közvetlen kapcsolatot azonban a látogatóknak nem ajánlják, a teve ugyanis veszélyes is lehet, nagyot tud harapni, ha valami kiváltja a támadását. Szulejmánt, a kis tevecsikót megcsodálhatják anélkül is, hogy közelebb kelljen menniük a karámhoz.

Forrás: Szegedi Vadaspark

Fotó: szegedma.hu