Termeléshez kötött hízott bika támogatás:

A támogatásra jogosult azon kilenc hónapos vagy annál idősebb hímivarú szarvasmarhák vagy bivalyok után igényelhető, amelyeket a 2014. április 1. és 2015. március 31. között levágtak vagy exportáltak és ezt közvetlenül megelőzően a termelő az állatokat legalább két hónapig tartotta, továbbá legkésőbb a birtokon tartás első napjáig gondoskodott az állatok szarvasmarha ENAR rendelet szerinti jelöléséről és nyilvántartásáról.

A támogatási kérelmet az egységes kérelemmel egy időben, 2015. április 1. és május 15. között lehet szankciómentesen benyújtani.

Termeléshez kötött anyatehén támogatás és anyatehén átmeneti nemzeti támogatás:

A támogatási kérelmet az egységes kérelemmel egy időben, 2015. április 1. és május 15. között lehet szankciómentesen benyújtani, a hat hónapos birtokon tartási kötelezettség a benyújtást követő napon kezdődik továbbá legkésőbb 2015. május 15. napjáig gondoskodni kell az állatok szarvasmarha ENAR rendelet szerinti jelöléséről és nyilvántartásáról.

Egyéb változások:

A tejhasznú tehéntartás támogatás esetében – a korábbi szabálynak megfelelően – azok a tejhasznú egyedek lesznek támogathatóak, amelyek tárgyév március 31.-én a termelő tenyészetében voltak. Azonban – az esetleges félreértések elkerülése érdekében szükséges pontosítani – hogy csak azon egyedek vehetők figyelembe, amelyek március 31. előtt már a tenyészetben voltak.

További, a termelőknek kedvező változás, hogy a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet („zöldítési rendelet”) 21.§ (5) bekezdés szerinti, nitrogénmegkötő növényfajok esetében alkalmazandó termesztési időszak a szója esetében május 15. – július 15-re, míg zöldborsó és lóbab esetében május 1. – május 31-re módosul.

Forrás: Szilágyi-Bay Péter