Délelőtt 9 általános iskolás és a délután folyamán pedig 11 középiskolás csapat versenyzett a vetélkedőn, amelyen változatos feladatok során kell tudásukról számot adniuk a gyerekeknek.


Előzetesen el kell készíteniük az adott térséghez kapcsolódó ételt. Idén a macaron volt a sláger.


Az ínycsiklandó sütemények a francia trikolor színeiben pompáztak, várva, hogy a zsűri tesztelje őket. Nem hiányozhatott a croissant sem, de akadt még francia almatorta, muffin és egyéb nyalánkság.

A kóstolgatásra azonban csak a verseny legvégén került sor, addig csak csábítóan mosolyogtak a finomságok a sarokból…

Szintén hagyomány a verseny történetében, hogy kis színpadi produkcióból is kell készülnie az 5 fős csapatoknak. Ezúttal egy-egy délnyugat-franciaországi helyszín bemutatására vállalkoztak a gyerekek. Így megmászhattuk a Pireneusokat, utazhattunk TGV-n vagy épp a Canal du Midin, bejárhattuk a bordeaux-i borvidéket és még a Lascaux-i barlangrajzokat is megcsodálhattuk.

– Célunk, hogy a gyerekek a kultúra megismerésén keresztül megszeressék a nyelvet is, hiszen ez a legjobb közvetítője egy adott ország kultúrájának. Csak remélni tudom, hogy egyszer el is juthatnak a már megismert vidékekre. Évről évre azt tapasztaljuk, hogy a diákok örömmel vesznek részt ezen a versenyen, nem teher a számukra, hanem kihívás és szórakozás – fogalmazta meg Dr. Radicsné Dr. Ruzsa Ilona, a Magyar-Francia Baráti Társaság titkára.

A feladatok összeállítását évek óta Szalai Tünde középiskolai tanár végzi, aki a köszöntőjében elmondta, személyes úti élményei miatt esett a választás idén erre a vidékre. Betűrejtvény, villámkérdések, totó és országismereti feladványok tömkelege okozott kisebb-nagyobb fejtörést a játékosoknak.

Eredmények:

Általános iskolák:

1. Bethlen Gábor Református Gimnázium csapata: Varga Előd László, Téren Levente Márton, Szőke Levente Zoltán, Farkas Endre Mátyás (felkészítő tanár: Kisné Kun Márta)

2. Bethlen Gábor Református Gimnázium csapata: Vass Virág, Imre Zsófia,Szabó Zsófia,Halász Sára Luca,Torma Bianka (felkészítő tanár: Kisné KunMárta)

3. Holtversenyben:

Varga Tamás Általános Iskola csapata: Bozsogi Henriett, Farkas Brendon, Szabó Anna (felkészítő tanár: Csikós Péter)

Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola csapata: Buzás Ádám, Csenki Bálint,Magyar Gergely, Molnár Kincső, Sipka Bertalan (felkészítő tanár: Szabó Tamásné)

Középiskolák:

1, Bethlen Gábor Református Gimnázium csapata: Ditrói Krisztina, Tóth Edit Judit, Kasza Lénárd, Kis Normann, Szuromi Erhard (felkészítő tanár: Kisné Kun Márta)

2. Bethlen Gábor Református Gimnázium csapata: Halasi Vanda, Kovács Ákos, Nagy Benjámin, Nagy Krisztina, Várkonyi Kamilla (felkészítő tanár: Szilágyi Kata)

3. Bethlen Gábor Református Gimnázium csapata: Garai Gabriella, Horváth Enikő, Kovács Viktória Angéla, Gila Gréta, Jankó Aranka Leila (felkészítő tanár: Kisné Kun Márta)

Égető Réka