Az alkalom kiemelt programjaként dr. Karol Biernacki tiszteletbeli lengyel konzul és Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere felavatja azt a magyar címert, amely valószínűsíthetően 1949-ben került le az intézmény faláról.

„Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki” – ez az a mondat, amelyet a SZIGNUM minden tanulója felmondhat egy Krowka tejkaramelláért a március 23-i héten. Ezen az öt napon ugyanis minden az ezeréves lengyel-magyar barátság jegyében zajlik a makói iskolában: jócselekedetekért fehér-piros jutalomkártyákat kaphatnak a diákok; a kisebbek rajzokat készíthetnek a témában, Lolka és Bolka, Füles Mackó meséket nézhetnek a szünetekben, míg a nagyobbak lengyel filmklubon vehetnek részt és történelmi kiállítást tekinthetnek meg az intézmény folyosóin. A programsorozat legfőbb eseményei március 27-én, pénteken zajlanak. A nap ünnepi szentmisével veszi kezdetét, melyet Artur Prienkiewicz Szegeden szolgáló, lengyel plébános atya mutat be; a liturgia részeként II. János Pál pápáról is megemlékezik az iskola közössége a Szentatya templomban található szobránál. A Szent István Egyházi Iskola épületében fél 10-kor avatja fel dr. Karol Biernacki tiszteletbeli lengyel konzul és Makó városának polgármestere, Farkas Éva Erzsébet azt a magyar kiscímert, amelyet feltehetően 1949-ben távolítottak el az intézmény faláról és amelyet Brzózka Marek, lengyel származású szobrászművész, a SZIGNUM rajztanára restaurált. A mészkőből készült jelkép 65 évig az intézmény padlásának egy eldugott részében feküdt, és tavaly a homlokzati hőszigetelő munkálatok során került elő két iskolatáblával együtt, amelyek azóta már eredeti helyükre kerültek.

Az ünnepélyes visszahelyezést követően a felsősök és gimnazisták dr. Karol Biernacki konzul úr történelmi előadását hallgatják meg, míg a kisebb tanulók a „Sto lat” című lengyel köszöntő dalt tanulják meg és küldik el videó üzenetben gdański diákoknak, akikkel testvériskolai kapcsolatot építenek ki.

A sokszínű lengyel-magyar barátság napot dr. Hidán Csaba régész, történész fegyver- és egyenruha bemutatója zárja délben a SZIGNUM előtti téren.

 

Forrás: Szabó Anita kommunikációs felelős