Ha vasárnap délelőtt, akkor valószínűsíthetően családivá avanzsál egy megszervezett program. Nem volt ez másképpen Szegeden sem – az I. Országos Gátőrfutás helyszíneinek egyikén. Noha szomorkás, kora tavaszi idő fogadta a futni vágyókat, de nem tántorított el ez senkit. Hiszen van kesztyű, van sapka, van pokróc a babakocsiban. A legfiatalabb korosztálytól az idősebbekig nagyjából százan teljesítették a távot, volt aki a kutyáját is megmozgatta maga mellett.

Tíz órakor az országban 12 helyszínen egyszerre rajtoltak el az egyes vízügyi igazgatóságok által szervezett figyelemfelhívó futóversenyen. A szegedi távokat a töltés tetején lehetett abszolválni 1,7 km, illetőleg 3,4 km-es hosszban.

A rendezvény a Víz Világnapja apropóján volt március 22-én, és az alábbi felhívás foglalja össze célját: „Szándékunk, hogy hivatásuk fontosságát elismerve tisztelegjünk a gátőrök előtt, azok előtt, akik természetes vizeink és vízkincsünk legjobb ismerői. Az árvizek elleni védekezésben ugyanis ezen szolgálattevők tevékenysége semmivel sem helyettesíthető. A legmodernebb technikai kommunikációs eszközök csak az emberi tudással, a szakmai tapasztalatokkal együtt lehetnek hatékonyak a vízkormányozási feladatok ellátásában, különösen árvíz idején.”


A futáson a részvételt díjazták, az előzetesen és a helyszínen regisztrált nevezettek a rendezvény polójában teljesíthették a távokat, amit természetesen haza is vihettek, továbbá – mindkét távon – az első öt-öt befutót emléklappal és könyvajándékkal jutalmazták – tudatta portálunkkal Nagyszöllősi Nóra az ATIVIZIG PR-munkatársa.

 

G.

További fotók: