A műsor elején rögtön egy pozitív eseményről számolhatott be a rendőr-főkapitány, hiszen harmadik alkalommal ismerte el a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és dr. Shoji Shiba nemzetközi minőségszakértő által alapított IIasa-Shiba Alapítvány a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját. Idén a Shiba-díjat a Csongrád Megyei Rendőrf-őkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának ítélték oda, amellyel a tizennyolc éves Tanyaprogram végrehajtását ismerték el. A tanyavilág és a külterületek biztonsága fontos célja a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak, ebbe a kezdeményezésbe immáron becsatlakozott Békés és Bács-Kiskun megye is.

– Figyelnünk kell a minket körülvevő világra, mert csak így tudjuk a magyar tárgyaló pozíciót erősíteni, és az akaratunkat érvényesíteni – fogalmazta dr. Lukács János rendőr-főkapitány, aki mindezt az illegális bevándorlók tömeges elszaporodásánál fokozottan érvényesnek tartja. A tavalyi évben mintegy 35 ezer embert fogtak el a határon, a napi rekord 1269 fő volt. Mindezt csak egy jól felkészült szakmai gárda tudja megfelelően kezelni. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkájuk sikeres lebonyolítása érdekében folyamatos kapcsolattartásban van az országos szervekkel, illetve az idegenrendészettel és a katasztrófavédelemmel is. Az elmúlt időszakban leginkább Koszovóból érkeztek tömegével migránsok, akik vagy menekültstátuszt kérelmeztek, és így átkerültek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal hatáskörébe, vagy továbbvándoroltak. A bevándorlókat 24 órán belül el kell látni szállással, orvosi ellenőrzéssel, illetve meghallgatáson kell átesniük. – A civil lakosságot képviselő önkormányzatokkal tisztességes és korrekt együttműködés valósult meg, amit nagyban támogatott az emberek türelme – fogalmazta meg a rendőr-főkapitány, de azt is hozzátette voltak nehéz időszakok, olyan szituációk, amik megzavarták a mindennapi élet nyugalmát. Épp ezért a térség tanyai lakosaihoz rendszeresen kijártak ellenőrzés céljából az esetleges problémák megoldására vagy megelőzésére.  Mindezek az intézkedések javították a rendőri munka megítélését, hiszen egy munkás rendőr képe juthatott el a lakosokhoz.

Rita nevű hallgatónk kérdezte sms-ben, hogy egyáltalán miért kell védeni a határokat. Dr. Lukács János azt válaszolta, Magyarország a schengeni övezet részeként köteles betartani az uniós szabályozásokat, valamint a lakosok érdeke is azt kívánja, hogy ne jöhessen be az országba akárki. Az őrzés folyamatos a határterületeken, illetve működik a mélységi ellenőrző rendszer is.

A rendőr-főkapitány kiemelte a körzeti megbízottak munkáját, akik leginkább a lakosok és a rendőrök közötti kapcsolattartásban töltenek be fontos szerepet. Abban, hogy Csongrád megyében nincs veszélyeztetett település, mindenhol van rendőr, nagy szerepet játszott a teljesen kiépült, betöltött körzeti megbízotti hálózat.

– A Rádió 7 olyan, mint a körzeti megbízotti hálózat: lefedi egész Csongrád megyét – mondta el a műsor zárásaképpen Csongrád megye rendőr-főkapitánya.

Égető Réka