Arról már legutóbb is beszélgettünk, hogy 1 és 3 éves korban, illetve iskolába kerüléskor javasolt megnézetni a gyermekek szemét, hogy minden rendben van-e a látásával. De a szülő és a pedagógus is észreveheti, ha probléma van. Például, ha a gyermek hunyorogva nézi a táblát, vagy túl közel hajol a füzethez, könyvhöz írás-olvasás közben, az jelezheti a gondot. A látás hibája miatt jelentkezhetnek: szem-kéz koordinációs problémák, fáradékonyság, rendszeres fejfájás, illetve előfordulhatnak tanulási nehézségek is. Tehát, hogyha a gyerkőc kicsit ügyetlen, vagy nem úgy teljesít az iskolában, először nézessük meg a látását.

Ha kiderül, hogy akár a távollátással, akár a közellátással problémája van gyermekünknek, akkor minél hamarabb támogassuk meg a szemét megfelelő szemüveggel. Néhány éve divatosak lettek az UV-ra sötétedő lencsék, ezek már akár gyerekeknél is elérhetők, de számukra kifejlesztettek olyan lencsét is, amely nem sötétedik be, de szűri az UV sugarakat.

Iskolás korban, már alsó tagozatban is a gyerekek egyre többet használják a monitorokat a gyerekek. Sok szülő fél attól, hogy a monitor tönkre teszi a látást. Az újabb típusú monitorok szerencsére kevésbé ártalmasak, de javasolt a monitor szemüveg használata, amely kiszűri a kék és ibolya sugarakat, amik a látást ronthatják. A monitorhasználat egyébként a dioptria hibákat jobban kihozhatja.

A Móritz Optika szeretettel várja Önöket Hódmezővásárhelyen, a Deák Ferenc utca 2. szám alatt, a Múzeum mögötti sarki épületben. Látásvizsgálatra érdemes előzetesen telefonon bejelentkezni: 62/534-640, az optikában Dr. Remák Anna szemész szakorvos rendel hétfőn, csütörtökön és pénteken 9-15 óráig, illetve kedden 11-17, szerdán 9-12 óráig, de diplomás optometristák is várják a 14 év fölöttieket. Az üzletet az interneten is megtalálják: www.moritzoptika.hu.

Kiskata