A Jobbik Makón vasárnap külön is megemlékezést tartott az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról. A Petőfi parkban dr. Kiss Attila, a párt alapszervezeti elnöke, a Csongrád Megyei Közgyűlés tagja, valamint Zeitler Ádám önkormányzati képviselő beszédet mondott, majd virágokat helyeztek el a költő szobránál.

– A magyar fiatalok 167 évvel ezelőtt megmutatták egész Európának, mire képesek a szabadság kivívása érdekében – emelte ki beszédében az alapszervezeti elnök. Ha tehetné, a fiatalságra bízná az ország irányítását, mert ők hazánk felemelkedésének zálogai – folytatta dr. Kiss Attila. Szerinte tapasztalatlanságuk ellenére kevesebb kárt okoznának, mint a jelenlegi vezetők.

Zeitler Ádám beszédében kifejtette: még mindig nem tudjuk értékelni 1848 súlyát, s gróf Batthyány Lajos személyét sem emeli ki olyan jelentős a történelemoktatás, mint Kossuthét. A beszédek után a megjelentek virágokat – többek között fehér tulipánokat – helyeztek el a szabadságharc költőjének, Petőfi Sándornak a szobránál. Ezt követően átsétáltak a trianoni emlékfához.

Még tavaly június 4-én ideiglenesen ültették el Makón Nagy-Magyarország szétdarabolásának évfordulóján az emlékfát. A vörös tölgy gyökeréhez az elcsatolt területekről is hoztak földet. A Jobbik kérte, hogy a fa állandó és méltó helyet kapjon a városban. Végül a Petőfi parkban, az egykori szabadtéri színpad helyére esett a választás. A tölgyet újraültették, s erről is megemlékeztek vasárnap a jobbikos rendezvényen.