A faj és annak ezen alfajának kiválasztását egyaránt hosszas mérlegelés előzte meg a vadaspark dolgozóinak részéről. A medvék családjából a barna medve az, amely a mondák és mesék szinte állandó szereplőjeként a legközelebb áll hozzánk. A hazánkból hajdan kipusztított állat ismét fokozott védelmet élvez, és számítani lehet a környező országokból az újbóli megtelepedésére – nagyon fontos, hogy a rémhíresztelések keltette félelmet is el tudjuk oszlatni a medvéket illetően. Ezen szempontok szerint épült fel a Szegedi Vadasparkban az új medvebemutató, amelybe azonban – a dolgozókon kívül álló okok miatt – akadályokba ütközött a kívánt faj beszerzése. “Már kénytelenek voltunk felkészülni arra, hogy amerikai fekete medvéket mutatunk be hosszabb távon, amikor megkaptuk a pozitív hírt: két barna medvét fogadhatunk. A váltásra azért is szükséges volt, mert egyik fő alapkoncepciónk az állatgyűjteményünk földrajzi elterjedés szerinti csoportosítása, amelyet megbontott volna a két amerikai medve” – írja közleményében a vadaspark.

Nevezze el ön!
A két barna medve nőstény, amely új otthonra lelt a szegedi állatkertben, messziről származik: egy spanyolországi menhelyről. Nyugodt, rutinos medvékről van szó a veresegyháziak szerint, ezt a kiládázásuk során már a dolgozók is megtapasztalhatták. A szoktatásuk az új helyükhöz, a házhoz, a külső kifutóhoz így rendben folyik. A két medvét – és számos más meglepetést – a jövő hét végén, március 22-én, vasárnap mutatják be hivatalosan.
A vadaspark új lakóinak nevéről a vendégek dönthetnek. Az ötleteket (ne feledjük, két medvehölgyről van szó!), március 19-ig várják az info@zoo.szeged.hu címre, ezek közül választják ki a legjobb kettőt. A két legötletesebb név kitalálóját állatkertes ajándékcsomaggal jutalmazzák!