A nap során a tanulók az „Okoskosar” és az „Okosotthon” interaktív oktatóalkalmazásokkal ismerkedhetnek, a pedagógus jelöltek pedig az Európai Fogyasztói Központról, az online vásárlás buktatóiról és a határon átnyúló fogyasztói panaszrendezés lehetőségeiről hallhatnak előadást. A nap a dr. Csada Lászlóról elnevezett díj átadásával zárul a Csongrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében. A délutáni rendezvényen jelen lesz dr. Szente István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megbízott főigazgatója is.

Már több mint két éve szoros kapcsolat alakult ki a SZTE és a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség között. Eddig a jogász és gazdasági szakos hallgatók vettek részt a felügyelőség gyakorlati foglalkozásain, és kaptak kézzel fogható szakmai segítséget fogyasztóvédelmi témáról szóló szakdolgozatok készítéséhez, vagy jogszabályok értelmezéséhez, most pedig a pedagógusképzés hallgatói kerülhetnek közelebbi kapcsolatba a területtel. A jövő tudatos fogyasztóinak nevelésében kiemelten fontos szerep hárul a jövő pedagógusaira; ezért koncentrál a mostani fogyasztóvédelmi nap erre a célcsoportra.

A program 9:00 órakor kezdődik a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolájában (Szeged Boldogasszony sgt. 8), ahol Tóth-Kocsis Csilla igazgatóhelyettes, és Petrik Sándor a fogyasztóvédelem megyei igazgatója vezetésével bepillantást nyerhetnek a sajtó munkatársai, mi történik egy olyan iskolai foglalkozáson, amelyen a tudatos vásárlói szokásokra hívják fel a gyerekek figyelmét a szakemberek.

A fogyasztóvédelmi napot 10:00 órakor nyitja meg a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Boldogasszony sugárúti épületében (Szeged Boldogasszony sgt. 6) dr. Marsi István dékán, dr. Juhász Tünde kormánymegbízott és Tóth-Kocsis Csilla, a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola igazgatóhelyettese.

A megnyitó után tart előadást a helyszínen a pedagógus jelölteknek dr. Kriesch Attila, az NFH Európai Fogyasztói Központ vezetője a külföldi cégekkel szembeni, határon átnyúló fogyasztói panaszok és jogviták rendezéséről, valamint az online vásárlások során megtapasztalt visszásságokról. A programot színesíti egy, a szakemberek munkáját segítő mozgó labor bemutatása is, amit erre a napra Tudáskapuhoz telepítettek fogyasztóvédők. Az itt használt vizsgálati eszközök és módszerek segítségével a használati tárgyaknál ki lehet mutatni a veszélyességet, vagy az egészségkárosító tulajdonságot

A napot a dr. Csada László-díj átadása zárja 14:00 órakor a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara épületében.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület, valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított elismerést 2015-ben adják át második alkalommal, amellyel a fogyasztóvédelem iránti elkötelezettséget ismerik el a vállalkozói, valamint a civil szférában és a közigazgatásban dolgozók között.

Ebben az évben a közigazgatási területen végzett tevékenységéért dr. Kriesch Attila, az Európai Fogyasztói Központ vezetője, a civil területen végzett tevékenységéért Dékány László, a Csongrád Megyei Békéltető testület elnöke, a vállalkozási területen végzett fogyasztóvédelmi tevékenységéért pedig Kovács Rezsuk Gábor, a Transcommers Kft. ügyvezető igazgatója veheti át a díjat.

Az átadásnak, a Csongrád Megyei kereskedelmi és Iparkamara Lednitzky terme ad otthont (Szeged, Párizsi krt. 8-12). Itt dr. Juhász Tünde kormánymegbízott, Nemesi Pál, a kamara elnöke és Varga József, a Dél-Alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke, mint díjátadók mellett jelen lesz dr. Szente István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megbízott főigazgatója is.

Forrás: Varga Márta