Walterné Böngyik Terézia (Szent István Általános Iskola igazgatója) portálunknak elmondta, hogy az általa vezetett iskolát támogató alapítvány – sikeres pályázat segítségével – lehetőséget teremtett arra, hogy 21 olyan foglalkozást szervezzen meg, amelynek célja, a sport népszerűsítése a gyerekek és felnőttek körében. A rendezvények a kilencedik alkalomnál tartanak.

Egy óvodai sportfoglalkozáson jártunk, ahol egy különleges, nagyon izgalmas videojátékkal játszhattak az ovisok. Egy érzékelő segítségével letapogatja a gép a gyerekek mozgását, ezáltal bekerülnek a játékba, és a saját testük mozgásával irányítják a játékfigurát. Hiszen a gyerekek manapság nagyon sok időt töltenek az informatikai eszközök, a számítógép előtt – sajnálkozott a hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola igazgatója. A gyerekek mozgáskoordinációját nagymértékben fejleszti ez a játék, amelyben egyénileg is lehet játszani (pl. a dzsungel mélyén egy gumicsónakkal kell leszánkázni a hömpölygő folyón, és közben ügyességi feladatokat kell megoldani), de csapatjátékok is vannak az eszköz programjai között (tenisz, kézilabda stb.) Nem helyettesíteni akarják ezzel a tornát, éppen hogy szeretnék visszavezetni a számítógép iránt nagyon elszánt gyerekeket a mozgáshoz. A közösségben eltöltött idő, a tapsolás, a szurkolás – mind segíti a gyermekek szociális fejlődését. A foglalkozások között, a videojátékoson túl, labdás játékok is szerepet kaptak.

A sportfoglalkozás a Programalapból megvalósuló Tornyai Város-rehabilitáció II. című, „Hozd a formád!” elnevezésű, DAOP-5.1.2/C-14-k2-2014-0002-Programalap-1 kódszámú pályázat keretében megvalósuló – mini-projekt.

 

G.