Több mint harminc bányász halt meg egy sújtólégrobbanás következtében szerdán a szeparatisták által kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik szénbányájában – közölte a helyi bányabiztonsági szolgálat vezetője a mentési munkák kezdeti szakaszában.

(Fotó: reuters)

Többtucatnyi, a robbanás idején a mélyben dolgozó bányász sorsa egyelőre ismeretlen. “Az előzetes információk szerint több mint harminc ember meghalt. A mentést még nem tudták megkezdeni, (a bányamentők) jelenleg dolgoznak a veszélyes gáz eltávolításán, és csak azután tudnak majd leereszkedni” – mondta a helyi bányabiztonsági szolgálatot vezető Volodimir Cimbalenko.

(Fotó: reuters)

Az Ukrán Független Bányászszakszervezet elnöke, Mihail Volinc a szakszervezeti honlapra feltett közleményében azt írta, hogy Donyeck  Zaszjagyko nevű bányában hajnali 5 óra 20 perckor (magyar idő szerint 6 óra 20 perckor) következett be metángázrobbanás, és az érintett tárnában tartózkodó több mint ötven bányászból csak öten tudtak a baleset helyszínéről kijönni, 47 társuk sorsa ismeretlen.

Az öt életben lévő bányásznak is súlyos égési sérülései vannak – tette hozzá Volinc.

A Reuters hírügynökség egyik helyszíni tudósítója szerint a bánya bejáratánál összegyűlt családtagok elkeseredetten próbálnak információhoz. A bányamentő szolgálat ott lévő alkalmazottja azonban nem tud pontos adatokkal szolgálni.

(Fotó: reuters)

A vállalat egyik hegesztő dolgozója úgy tudja, hogy 45 bányász rekedt a robbanás helyszínén. Közben Volodimir Hrojszman, az ukrán parlament elnöke is bejelentette a szerencsétlenség hírét. Szavai szerint jelenleg 32 halottról tudnak. Hrojszman arra kérte a képviselőket, hogy egyperces néma csönddel adózzanak az áldozatok emlékének.

Kelet-Ukrajna nagy mélységű szénbányáiban gyakoriak a sok halálos áldozatot követelő sújtólégrobbanások.

Az 1992-ben részlegesen privatizált Zaszjagyko bánya a széntermeléséről híres Donyec-medence egyik legújabb és legjobban felszerelt bányaüzeme, mindazonáltal az elmúlt két évtizedben több súlyos szerencsétlenség helyszíne volt.

(Fotó: reuters)

Legutóbb, 2007-ben ugyanitt 106 halálos áldozatot követelt egy robbanás. A mintegy 10 ezer alkalmazottat foglalkoztató és napi 8-10 ezer tonna szenet termelő bányában 1999-ben 50-en, 2001-ben 55-en, 2002-ben pedig huszan haltak meg sújtólégrobbanásban.

Forrás: MTI / reuters.com