A fő változás, hogy vasárnaptól a részletszabályokat az adózás rendjéről szóló törvény helyett minisztériumi rendelet tartalmazza. A rendelet ezen a linken található:

http://www.magyarkozlony.hu/dokumentumok/69112048b22f9b1a64994848cab596af7e011c99/megtekintes

Az NGM-rendelet megtartotta az EKÁER rendszer koncepcióját, tehát 2015. március 1-jétől nem lép hatályba olyan változtatás, amely felkészülési időt igényelne. A vasárnaptól érvényes  új rendelkezések a korábbi szabályok egyértelművé tételét célozzák. Továbbá ezen időponttól bővülnek az EKÁER hatálya alá nem tartozó tevékenységek. A rendelet kihirdetése és hatályba lépése közötti rövid idő miatt nem fogja hátrány érni a vállalkozásokat.

Az EKÁER működéséről szóló rendeletből több szabály is későbbi időpontban lép hatályba. Így a kockázati biztosítékadásra vonatkozó kötelezettség és az erre vonatkozó szabályok 2015. március 11-étől, az informatikai fejlesztést igénylő rendelkezések pedig 2015. április 1-jétől, illetve 2015. június 1-jétől hatályosak.

Az EKÁER január elsején indult, a rendszer célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése.

Az online árukövető rendszerrel kapcsolatos minden információ megtalálható az ekaer.nav.gov.hu oldalon.

Szilágyi-Bay Péter