Az LMP képviselője, Ikotity István írásbeli kérdésben tudakozódott az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hogy milyen kiegészítő támogatásokat kapnak az egyetemek. Rétvári Bence államtitkár válaszából kiderül, hogy 9 milliárd 850 millió forint van arra, hogy a minőség alapján plusz forrást kapjanak a felsőoktatási intézmények az állami büdzséből. Az érintett egyetemekkel még ebben a hónapban szerződik a minisztérium a támogatás felhasználására.

Eszerint kiemelt felsőoktatási intézményként viszi el az összeg 46,4 százalékát az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Debreceni és a Szegedi Tudományegyetem, de mindhárom intézmény még abból a pénzből is részesül, amelyet a kutatóegyetemekre szántak, és az a csaknem 10 milliárd 40 százaléka. Ezen a jogcímen még a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem részesül egyenként 500-600 millió forintban.

A maradék néhány százalékon még hét egyetem és két főiskola osztozkodik, köztük az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem.

Forrás: vs.hu