A szegedi paprikatermelés fellendítése érdekében tavaly között együttműködést Mórahalom önkormányzata, a Kotányi fűszer-kereskedelmi cég és a Fűszermalom Kft., akkor 49 családi gazdaságot vontak be a fűszerpaprika termelés visszaállítását célzó programba. „A gazdasági élet területén megfogalmazott elképzeléseink legfontosabb eleme a Kotányi-Mórahalom Fűszerpaprika Program, ebben látjuk a következő időszak mezőgazdaság fejlesztésének alapját” – jelentette ki Nógrádi Zoltán a gazdálkodókkal kötött szerződéskötések kapcsán tartott sajtótájékoztatón. A mórahalmi polgármester szerint, ha a fűszerpaprika termelés és feldolgozás területén sikeres tud lenni a térség, akkor az maga után vonhatja a többi zöldségféle termesztésének fellendülését, ami összességében a Homokhátság jövőjét biztosíthatja.

A fideszes politikus kitért a Mórakert TÉSZ-re is, amit egy sikertelen próbálkozásként aposztrofált, s melynek hibáit, tapasztalatait értékelve fogtak bele a fűszerpaprika programba. „Nem friss áruval szeretnénk foglalkozni, de továbbra is zöldségtermesztésre szeretnénk integrációkat szervezni, s végül azt elérni, hogy a feldolgozóipar települjön ide” – közölte Nógrádi. Emlékeztetett, hogy tavaly 40 termelő kapcsolódott a fűszerpaprika programhoz, idén pedig duplájára nőtt a termőterület és a gazdálkodók aktivitása, s mintegy háromszorosára a megtermelt friss áru mennyisége. Ennek értelmében több mint 1000 tonna nyers áruval kalkulálnak ebben az évben, amiből ebből közel 120 tonna paprikaőrleményt készítenek.

A ténylegesen magyar fűszerpaprika jó híre és jövője a tét

„A huszonnegyedik órában vagyunk, a boltok polcain alig találni nem kevert fűszerpaprikát a kereskedelemben. Tisztességes paprika – ez a jelmondatunk, mi ebben hiszünk, és ennek a koncepcióját a hetekben mutatjuk be” – erről már Bárány Tamás, a Kotányi Hungária Kft. ügyvezetője beszélt. A tisztességes paprika koncepció lényege, hogy átvételkor tisztességes árat fizetnek a termelőknek, ezen felül a vásárló biztos lehet benne, hogy 100%-ban magyar paprikát forgalmaznak. Bárány Tamás szerint azon kellene változtatni, hogy míg 5 grammnyi egyiptomi petrezselyemért szívesen fizet bárki húsz forintot, míg 100 gramm magyar fűszerpaprikáért 500 forintot, vagyis grammonként öt forintot viszont sajnálnak a vevők.

A Fűszermalom Kft. részéről Nagy Péter elmondta, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a termelőkkel személyes legyen a kapcsolatuk. A következő évek kihívásának azt nevezte, hogy a manufakturális termelést és a kistermelői módszert megtartsák úgy, hogy közben azt minőséget és mennyiséget megtermeljék, amire igény mutatkozik a kereskedelemben.

„Mórahalom jó példát mutat a környékbeli településeknek is” – jelentette ki Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke. Emlékeztetett, hogy a 2020-ig tartó európai uniós ciklusban a források 60%-át gazdaságfejlesztésre fordítja hazánk. „Nagyon fontos az, hogy jó terméket válasszunk. A szegedi fűszerpaprika, az Alföld aranya hungarikum, melynek termesztéséhez kézi munkaerőre van szükség, így a termelés fellendítése egyben munkahelyeket is teremt. Ma már egy hektáron megtermelt fűszerpaprikával nem lehet betörni a piacra, viszont 100 hektáron 100 termelővel, profi feldolgozással és marketinggel már igen. Ezért jelentős ez a program” – közölte Kakas Béla, aki szerint hasonló összefogásokra nagy szükség van Csongrád megyében.

A gazdálkodók bizakodnak

Vass Józsefnétől megtudtuk, 15 éves kihagyás után tavaly csatlakoztak a fűszerpaprika programhoz. „Itt a Homokhátságon nagyon meg kell dolgozni a termésért, mert bár a paprika nagyon szereti ezt a meleg, napfényes környezetet és a homokos talajt, de nagyon sok öntözést és odafigyelést igényel” – tette hozzá. Elmondta, a Mórakert TÉSZ bukása után tavaly kétkedéssel fogadták a környékbeli gazdálkodók a kezdeményezést, de mivel a nagybani piac sem bír el mindent, ezért sokan belefogtak. Vass Józsefnéék 16 hektáron gazdálkodnak, ebből 3 hektáron termelnek fűszerpaprikát, ami a tavalyi területnek a duplája. Most csatlakozott a programhoz Kárász András, akinek Mélykúton vannak földjei. Ő mintegy harminc éve gazdálkodik és termel fűszerpaprikát, s azt vallja, érdemes több lábon állni, ezért is csatlakozott most a Kotányi és Mórahalom városa által életre hívott programhoz, mely keretében 7 hektáron fog fűszerpaprikát termeszteni.

Forrás és fotók: szegedma.hu