A Téltemető kavalkád egy jelmezes felvonulással kezdődött, amely a Szent István utcától indult, és egészen a Kossuth térig haladt, ahol kiszebáb égetésére került sor. Vásárhely utcáin sétáló maskarások busójárás hangulatot idéztek meg a városban: a felvonulás közben különböző verseket, rigmusokat mondtak el, és kereplőkkel, dudákkal csaptak zajt. A máglyához érve is folytatódott a télűző rigmusok kiabálása: „kisze, kisze szalmából, perzselődj a lángoktól, vörös táncban hamvadj el,nekünk most már tavasz kell!” – hangzott a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola egyik osztályának verse. A tűzre négy-öt báb is rákerült, így a telet a menetben résztvevő diákok, tanárok és szülők jelképesen elégették a város szívében. A kiszézés után farsangi fánkkal kínálták az érdeklődőket az iskolások. A télbúcsúztató rendezvény a Balogh Imsi Sportarénában folytatódott.

„A Szent István Általános Iskola szerencsés helyzetben van, hiszen a Szent István Alapítvány támogatja az intézmény közösségi életét, amely pályázatot nyújthatott be a Tornyai Városrehabilitáció II. programra, ennek keretében valósult meg az első alkalommal megrendezett sport farsang. Szeretnénk népszerűsíteni egy olyan szemléletet, amely a sport mindennapi tevékenységével és a mozgás népszerűsítésével kapcsolatos” – mondta el a promenad.hu-nak Walterné Böngyik Terézia intézményvezető, hozzátéve: „kötelességünk továbbadni a farsangi népi hagyományokat, – amelyekre nagyszüleink, dédszüleink még emlékeznek – mint a viaskodások, az erőpróbák, a párválasztás vagy a lakomák.” A felvonulás és kiszebáb égetés a régi időket idézi, de a mai kor a régi hagyományok közé vegyült, hisz kosarasnak, focistának vagy éppen laboránsnak öltözött iskolások szavalták a rigmusokat.

Összesen harmincnégy, négy fős csapat vetélkedett e népszokások mintájára, amely során hat állomáshely feladatait kellett teljesíteniük: tojáshabbal való borotválkozás, pingpong labdafújás, célba dobás, rönkhúzás, kötélhúzás, tárgykerülő is volt, gongszóra pedig tovább haladtak a csapatok a következő feladathoz. Talán a legszórakoztatóbb látványt a tojáshabos arcok nyújtották, de valamennyi állomás tartogatott meglepetéseket. A felnőttekből és gyerekeből álló csapatokatat hangos szurkolással biztatták az évfolyamtársak és hozzátartozók: síppal, dobbal, már csak a nádi hegedű hiányzott. Megkértünk néhány versenyzőt arra, hogy mondják el véleményüket az egyes játékokról.

Tóth Alexandra, 7. a osztályos tanuló véleménye szerint a célba dobás volt a legkönnyebb, míg a labdafújás volt a legnehezebb a feladatok közül. „A legegyszerűbb a diódobás volt” – voksolt a célba dobás mellett Ábrahám Alexandra. Mások is osztották azon véleményt, hogy a pehelykönnyű labdákat bizony nem volt egyszerű az egyik tányérból a másikba fújni. A csapatok fáradozásai nem voltak hiábavalók, hiszen az első hat helyezett “négyes fogatot” Activity társasjátékkal díjazták a szervezők.

A vetélkedőt a nyolcadikosok bécsi keringője követte, melyet tizenöt pár táncolt. A táncbemutató után ismét jelmezesek vonultak fel, ám ez alkalommal a fedett sportlétesítményben. A maskarások ötletesebbnél ötletesebb öltözékeket viseltek: volt aki zombinak, pólyásbabának vagy íjásznak öltözött, de egy sárkány alakja is felsejlett a csarnokban. Az eseményt maskarás disco zárta.

Szöginé Kotormán Zsuzsanna pedagógust (fotónkon bal oldalt) születésnapja alkalmából külön köszöntötte a Rádió 7 csapata, melynek a testnevelő tanár láthatóan nagyon örült. A jeles napot a rendezvénynek hála sporttal ünnepelte, melyet egyszerűen – hírportálunknak adott rövid interjújában – az életének nevezett.

Szeri Csaba, a Rádió 7 kívánságműsorának közkedvelt hangja narrálta az eseményeket, és kérdezte a versenyző nebulókat, vagy éppen a szervezőket. A zenét is a rádió munkatársai szolgáltatták, név szerint: Fazekas Gábor és Dudás Róbert.

A Balogh Imsi Sportarénában tartott vetélkedő képes beszámolóját a cikk alatt, a jelmezes felvonulásról készült fotógalériát pedig galériáink között találhatja meg!

A téltemető kavalkád, családi nap versenyének díjazott csapatai:

Ifjúság I. csapat,

Klauzál kalózok

Nyertesek

Villámkölykök

Nagyfiúk

Télűzők

A télbúcsúztató farsang a Programalapból megvalósuló Tornyai Város-rehabilitáció II. című, „Hozd a formád!” elnevezésű, DAOP-5.1.2/C-14-k2-2014-0002-Programalap-1 kódszámú pályázat keretében megvalósuló – mini-projekt keretében.

Rozgonyi Ádám