– Makó és térségének lakói a legoptimálisabb egészségügyi ellátást kapnak majd a két tagkórház, a hódmezővásárhelyi és a makói felújítása után – mondta a beruházás pénteki projektnyitóján Farkas Éva Erzsébet polgármester. A két intézmény struktúráját úgy alakítják át, hogy a költséghatékonyabb gazdálkodás mellett a magas színvonalon szolgálják ki a betegeket. A város vezetője kitért arra, hogy a makói kórház felújítása során több rendelő is máshová költözött. A legfontosabb változás, hogy hétfő reggeltől a Hollósy Kornélia utcában lévő Közhivatalok Házában rendelnek a háziorvosok és a védőnök. Pár nappal később a fogorvosi rendelőket is ide fogják helyezni.

Dr. Kallai Árpád főigazgató szerint nem elég az épületeket, a műszereket és az orvosok, szakdolgozók tudását fejleszteni, hanem akarat, bátorság és együttműködés is szükséges a projekt megvalósításához. A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó-központ Hódmezővásárhely-Makó két tagkórházának teljes beruházása 2,7 milliárd forintba került. A projektet már 2013 augusztusában elkezdték. A munkálatok azonban nemrég indultak. A tervek szerint október végére el is készülnek a kivitelezéssel.

A főigazgató tájékoztatásában elhangzott: a makói kórház jelenleg 29 épületben működik. Ezek közül többnek annyira rossz az állapota, hogy nem éri meg felújítani. Ezért úgy döntöttek, hogy tömbösítenek, vagyis egy központi épületet alakítanak ki. Ezt a munkát már el is kezdték. A későbbi tervek szerint ehhez további szárnyakat lehet majd hozzáépíteni.

A Maros-parti városban a fejlesztés érinti a radiológiát, a járóbeteg szakrendelőt és az intenzívterápiás osztályt. A jelenleg külön helyen működő véradót a központi tömb földszintjén alakítják ki. A tüdőgondozót is behozzák, mert a mostani, külső épületben lévő helyszínen már nem megoldható a modern betegellátás. Hódmezővásárhelyen a diagnosztikai szárnyat építik át. Ez érinti a radiológiát, a szülőszobát, az intenzívet és a központi műtőt. Az alagsorban fog működni a patológiai osztály, a központi gyógyszertár és a fizioterápiás egység.