A makói Szikszai György Református Általános Iskolában tartott pénteken lakossági fórumot Lázár János. A résztvevőket elsőként Farkas Éva Erzsébet köszöntötte. A polgármester elmondta: 2015-ben 3,2 milliárd forintból gazdálkodik a város. Az idei év a fejlesztéseké. Több nagyobb projektet is indítanak. Így például az ipari park közüzemeinek korszerűsítését, Makovecz-könyvtár és sétány kialakítását, egy 25 méteres úszómedence építését, valamint Művészetek Katedrája néven felsőoktatási intézmény létrehozását.

A miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: az ipari parki fejlesztése jó példája annak, hogy segítség a helyi vállalkozásokat. Egy településnek érdeke, hogy elsősorban a saját munkaerőt részesítse előnyben. Makó esetében a kormány 2 milliárd forintot fog adni az önkormányzatnak, hogy a helyi vállalkozásokat támogathassa. – A város szövetségese minden egyes helyi munkaadó – emelte ki Lázár János.

A Maros-parti település jó helyzetben van abból a szempontból, hogy nincs adóssága, mert azt az állam átvállalta és kifizette. Így a helyiek által befizetett 1,7 milliárd forintnyi adót fejlesztésekre is fordíthatja az önkormányzat. A városrehabilitáció keretében Honvéd-városrész infrastrukturális fejlesztésére 1,5 milliárd forintot fordítanak. A miniszter hozzátette: csak azokon lehet segíteni, akik együttműködnek, betartják a játékszabályokat.

Nagyon sok kérdést tettek fel a makóiak Lázár Jánosnak. Így például: miért nincs a városüzemeltetési szakemberük. – Az önkormányzatnak meg kell néznie, tanul-e fiatal makói mérnöknek. s ha igen, akkor diplomája megszerzése után vissza kell csalogatni és jó pénzért alkalmazni – válaszolta a politikus. Többen a csatornázásról faggatták. A munkálatok most is zajlanak. Az érdeklődők attól tartottak, hogy a hálózatra való rákötés után emelkedni fog a díj. – Ez így lesz – mondta Lázár János, de ezért az önkormányzatnak erre ki kell építenie egy szociális hálót, hogy segítse a rászorulókat. Arra kérdésre, miszerint bővítik-e piacot, a következőt felelte: tervezik, hogy támogatják a helyi termelőket, így a fejlesztés is napirenden van.