A Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program első elemeként február 24-én elindult a hét részből álló, gyakorlatorientált üzleti szeminárium. A kísérleti mintaprojektet a megyei önkormányzat a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központjával, valamint a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft.-vel közösen dolgozta ki.

Az üzleti szeminárium 20 kiválasztott vállalkozó számára ingyenes, de a kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy csaknem kétszer ennyien jelentkeztek.

A megnyitón Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a képzési program fővédnökeként köszöntötte a bejutott vállalkozókat (közülük tizenegy szegedi, a többiek Algyőről, Bordányból, Röszkéről, Domaszékről, Sándorfalváról, Mórahalomról, Csongrádról és Hódmezővásárhelyről érkeztek) és a megjelent előadókat. Beszédében elárulta, hogy korábban, mielőtt Sándorfalva polgármestere lett, maga is több vállalkozás felépítésében és menedzselésében vállalt szerepet. Jól ismeri tehát ennek a munkának minden szépségét, nehézségét, örömét és buktatóit is. Ezért is tartotta fontosnak, hogy minden eszközzel segítse ennek az előremutató projektnek az előkészítését és megvalósulását. A várakozások szerint 2015 valamennyi gazdasági szereplő életében meghatározó lesz, az új európai uniós támogatási ciklusban jelentős fejlesztési források nyílnak meg. A fellendülés kulcsszereplői és egyben nyertesei a mikro-, kis- és közepes vállalkozások lehetnek. A gazdaságfejlesztést számos kormányzati program fogja segíteni, de ezeket kiegészítendő szükség van a helyi kezdeményezésekre is – ezeket igyekszik összefogni és támogatni a megyei önkormányzat, amely a maga eszközeivel segíteni akarja a vállalkozásfejlesztés új, hatékonyabb helyi modelljeinek kialakítását. Kakas Béla úgy fogalmazott, a fejlődés záloga, hogy minden vállalkozó a saját képességeinek fejlesztésével, a lehetőségei maximális kihasználásával erősítse meg a vállalkozását, és új munkahelyeket hozzon létre. Ebben a jövőre nézve is együttműködést és segítséget ígért a megyei önkormányzat részéről.

Imreh Szabolcs, az SZTE GTK egyetemi docense vállalkozóként és előadóként is köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a megyei önkormányzat partnereivel, az SZTE Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központjával, valamint a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft.-vel azzal a reménnyel alakította ki a képzési programot, hogy – sok hasonló kezdeményezéssel ellentétben – az a vállalkozások valós életében kamatoztatható ismereteket nyújtson, például az üzletszerzés, a piackutatás, a költségoptimalizálás vagy a pályázati források kihasználása területén.

A komoly érdeklődés tükrében az együttműködő partnerek elkötelezettek a folytatás mellett: a tervek szerint a jövőben minden járási székhelyen elérhető lehet majd ilyen típusú program.

forrás: szegedma.hu