Az elmúlt 24 órában a Tisza-vízgyűjtőn és az ATIVIZIG területén sem volt számottevő csapadék, területi átlagban az 1 mm-t sem érte el. A nappali hőmérséklet az alföldi és a dombvidéki területeken 12-19 °C-ra emelkedett, éjjel is csak a legmagasabb hegyekben fagyott.

Működési területünkön nincs hó. A Tisza-vízgyűjtő hóvízkészlete az enyhe időjárás hatására folyamatosan csökken, tegnap 1,25 km3 volt, az időszaki sokéves átlag 40 %-a. A Maros völgyében a hó mennyisége a sokéves átlag alatti, a Körösök mentén kevesebb, mint az átlag fele.

A meteorológiai prognózis szerint a következő napokban a Tisza-vízgyűjtőn csapadékos lesz az idő, de a csapadék mennyisége nem lesz jelentős, területi átlagban általában a napi 5 mm körüli értéket érheti el. Szerdán délen várhatók nagyobb mennyiségek, az Igazgatóság területén elérheti a 10 mm körüli értéket is. A léghőmérséklet a sokéves átlag felett marad, az alacsonyabb területeken éjszaka sem fog fagyni.

Az Alsó-Tiszán az elmúlt napokban a Kiskörei Vízlépcső üzemelése okozott némi vízszintingadozást (a vízállás ma reggel: Mindszent 84 cm, Szeged 146 cm), a következő napokban alig változó vízállások várhatók. A Hármas-Körös vízállása alig változó (a vízállás ma reggel: Szarvas 392 cm), a hét végén kisebb áradás megindulása valószínű. A Maros vízszintje mérsékelten apadó-áradó (a vízállás ma reggel: Makó -32 cm), a következő napokban inkább az áradó tendecia lesz a jellemző.

Belvízvédekezés

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. Az igazgatóság szivattyútelepei közül 71 üzemel: 16 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 55 szivattyútelep I. fokú készültség mellett. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől.

Az elmúlt napon a szivattyúk mintegy 798 ezer m3 vizet emeltek át a befogadókba.

Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága a szivattyúzások, a megtett belvízvédelmi intézkedések, illetve az elmúlt időszak kedvező időjárási körülményeinek hatására csökkent. Jelenleg 37.350 ha az elöntött terület nagysága, ebből 20.800 ha a vetés-szántó. A legnagyobb belvízi elöntés továbbra is Csongrád megyét érinti, ahol 28.700 ha van víz alatt.

Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

Az elmúlt 24 órában az igazgatóság összesen 277 fővel végezte a belvízvédekezési feladatokat. A vízügyi igazgatóság gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében számos csatornán folyamatos kézi uszadék kiszedést végeznek az igazgatóság munkatársai.

Önkormányzatok védekezése:

Az igazgatóság területén – a beérkezett adatok alapján – I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben 6 településen: Domaszék, Eperjes, Pitvaros, Szatymaz, Szentes, Nagymágocs.

II. fokú készültség van érvényben 8 településen: Balástya, Bordány, Csanytelek, Csengele, Dóc, Hódmezővásárhely, Kistelek, Kömpöc,.

forrás: Dr. Kozák Péter, védelemvezető, ATIVIZIG