Belvízvédekezés

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. Az igazgatóság szivattyútelepei közül jelenleg 71 üzemel: 25 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 46 szivattyútelep I. fokú készültség mellett. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől.

Az elmúlt napon a szivattyúk mintegy 1,54 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba.

Az igazgatóság területén a belvízi elöntés nagysága jelenleg 48.650 ha, ebből 26.450 ha a vetés-szántó. A legnagyobb elöntött terület Csongrád megyét érinti, ahol 37.550 ha van víz alatt.

Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

Az elmúlt 24 órában az igazgatóság összesen 145 fővel végezte a belvízvédekezési feladatokat. A vízügyi igazgatóság gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, illetve a csatornákon lévő uszadékok kézi eltávolítását, az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják.

A belvíz jobb levezethetősége érdekében számos csatornán folyamatos kézi uszadék kiszedést végeznek az igazgatóság munkatársai.

A Csukáséri főcsatorna mellékcsatornáiból történő vízátemelés kitelepített mobil szivattyúkkal történik, melyek Gátér és Kiskunfélegyháza települések térségének belvízmentesítését segítik.

Önkormányzatok védekezése:

Az igazgatóság területén – a beérkezett adatok szerint – I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben 5 településen: Újszentiván, Pitvaros, Szatymaz, Szentes, Eperjes.

II. fokú készültség van érvényben 13 településen: Balástya, Kistelek, Dóc, Csanytelek, Kunszentmárton, Csengele, Kömpöc, Hódmezővásárhely, Domaszék, Nagymágocs, Mórahalom, Zákányszék, Bordány.

Forrás: Kádár Mihály, védelemvezető-helyettes