Újdonságot rejteget a Föld középpontja. Nincs ott elveszett világ dinókkal, gyíkemberek vagy nácik. Amerikai és kínai kutatók a bolygó magjának új rétegét fedezték fel. A csoport szerint a mag legeslegbelsejében található vaskristályok szerkezete más, mint a belsőnek nevezett magban található kristályok szerkezete – írja a BBC.

A bolygó magjába nem lehet csak úgy lefúrni – 12 kilométeresek a legmélyebb furataink is –, ezért a földrengések keltette visszhangok felhasználásával vizsgálták a Föld kőzetburkának rétegeit. A visszhang megváltozik, ahogy áthalad a réteghatárokon, ez tette lehetővé a vizsgálatot.

Hsziaodong Song, az Illinosi Egyetem professzora szerint az adatok azt sugallják, hogy a Föld legbelső, nagyjából Hold méretű szilárd magja két részből áll. A legbelső magrész kristályai kelet–nyugati tájolásúak, míg a külsőbb rész kristályai észak–déli tájolásúak. Az eltérő tájolás azt sejteti, hogy más hatások érték a magot, amikor a legbelső rész megszilárdult.

A BBC által megkérdezett Simon Redfern professzor szerint más adatok arra utalnak, hogy a Föld mágneses tere megváltozott félmilliárd évvel ezelőtt. Elképzelhetőnek tartja, hogy ez volt hatással a megszilárduló magrészekre.

Az újonnan felfedezett réteg 5000 kilométer mélységben fekszik, és körülbelül egymilliárd éve kezdett megszilárdulni. Vastagsága fél milliméterrel nő évente.

Forrás: vs.hu