Tony Pollard, a Glasgow-i Egyetem tudósa elmondta, hogy az áprilisban induló kutatás eredményeinek segítségével szeretnék “jobban megérteni” a hadműveleteket.

Az archeológusok az összecsapások egy fontos helyszínénél, a Waterloo közelében álló Hougoumont kúriánál is végeznek ásatásokat. Ezt a vidéki kúriát védelmezték a franciáktól a máig fennálló híres Coldstream gárda egykori katonái – emlékeztetett a The Daily Telegraph beszámolója.

A végső hadműveletre a waterlooi síkságon került sor 1815. június 18-án. A csatában Wellington hercege legyőzte a francia császárt, aki kénytelen volt száműzetésbe vonulni Szent Ilona szigetére.

Az ásatásokon a legkorszerűbb eszközökkel tárják fel a tömegsírokat, ahová a csatában mindkét oldalon elesett több tízezer katonát temették – mondta Pollard.

A “Waterloo Uncovered” (Feltárt Waterloo) elnevezésű projektet a tekintélyes Coldstream gárda két tisztje felügyeli.

A feltáráson brit, francia, belga és német régészek dolgoznak majd, a munkában a brit védelmi minisztérium támogatásával, egy rehabilitációs program keretében részt vesznek ütközetben (például az afganisztáni harcokban) megsérült brit katonák is.

A régészeti munkálatokat a helyszínen követik nyomon a belga örökségvédelmi intézmények. A csata évfordulójáról nyáron parádés ünnepségekkel emlékeznek meg.

Forrás: mti.hu