Hajnal Gábor polgármester nyitotta meg a falugyűlést, aminek alkalmából teljesen megtelt a Művelődési Ház nagyterme. A képviselőtestület tagjai és a közművek vezetői is képviseltették magukat ezen az estén, ahol a polgármester először a 2014. évi költségvetésről beszélt, arról, hogy mit sikerült beváltani a tavalyi tervekből. Hajnal Gábor Óföldeákról került Földeákra, és október óta ő a település első embere.

A polgármester ismertette a megjelentekkel, hogy tavaly közintézmények szennyvíz szolgáltatására 2 millió forintot költött a település. A Kölcsey utcán felújították a járdát, az óvodában a sütő és konyha részleg rendbe tételére 1,5 millió forintot fordítottak. A Kornél ligetben található Vadász ház megvásárlása 10 millió forintba került Földeáknak.  Jelenleg 58 dolgozója van az önkormányzatnak, és 83 ember van a településen közmunkán.

A polgármester kiemelte, hogy ekkora segítséget nem kapott még a település, amiben most részesültek, és ez főként Lázár János miniszternek, országgyűlési képviselőnek köszönhető. Ennek kapcsán esett szó a 2015-ös költségvetésről, Hajnal Gábor kiemelte, hogy 120 millió forintos forrásból tudnak most megvalósítani beruházásokat Földeákon. A kormányzati forrásból először az iskola épületét szeretnék felújítani, hiszen nagyjából 50 éve nem történt renoválás a földeáki iskolában, ami meg is látszik az állapotán. Terembővítést terveznek, hiszen, most két telephelyen működik az iskola, ezt szeretnék leszűkíteni egyre. Egy tornaterem megépítését is nagyon fontosnak tartja a polgármester, amiatt, hogy a testnevelés órák is zökkenőmentesen tudjanak lezajlani. Nagyon fontos, ehhez kapcsolódó projekt még a 400 fős konyha felújítása, bővítése, ami a 70-es évek elején készült, és annak megfelelő állapotban van, ezt szeretnék modernizálni.

A lakosok sok féle témában fordultak a polgármesterhez és a megjelentekhez, a kérdések főként a településen zajló szennyvízberuházásokkal voltak kapcsolatosak, az utak állapota, annak felújítása volt sarkalatos kérdés, hiszen az ivóvízjavító program keretében, sok helyen történt a településen útfelbontás, ami nehezítette a közlekedést. A fizioterápia bezárásra került, ennek újranyitásán dolgoznak Földeákon. A polgármester elmondta, hogy a lakosok kérdéseikkel nyugodtan keressék fel, ne várják meg a következő falugyűlést, hiszen fontos, hogy a problémák minél hamarabb napvilágra kerüljenek.

Soós Kata